Instructiuni de preparare
Paté vegetal
Am momente când imaginaţia îmi stă pe un gol (precum avioanele în zbor când dau de goluri de aer) şi mă cam blochez, nu reuşesc să găsesc un meniu, oricât de simplu ar fi. Dar mai greu este acel ceva de dimineaţă sau de seară. La noi nu se mai mănâncă de câţiva ani buni preparate, nici pe vremea când eu mâncam carne, iar Paul, care mănâncă şi acum ceva carne, refuză şi el aşa ceva. Deci este o adevărată aventură şi provocare să găsesc meniuri de seară şi mic dejun. Mie îmi place foarte mult pateul vegetal, dar când am citit mai atentă la componenţă, recunosc, m-am îngrozit, şi am preferat să găsesc o reţetă (şi de ce nu chiar mai multe) de pateuri vegetale făcute în casă. Iată o variantă făcută de mine zilele trecute: Cu o seară înainte, spală năutul şi-l pune la înmuiat precum fasolea boabe. A doua zi, când te-ai hotărât să intri în bucătărie, pune năutul la fiert împreună cu dafinul şi puţin cimbru. Sărează după gust. Năutul fierbe destul de greu, dar ţinând cont că ai destule de făcut între timp, poţi să-l fierbi într-o oală normală, iar dacă te îngrijorează căldura din bucătărie, atunci poţi să apelezi la o oala cu fierbere prin presiune. Spală ciupercile, le curăţă şi taie-le în felii indiferent de mărime. Într-o cratiţă mai mare (cam 5 litri), pune uleiul la încălzit pe foc, apoi răstoarnă ciupercile peste care aşezi un capac. În timp ce se înmoaie ciupercile, curăţă restul de legume (mai puţin cartofii), spală-le în jet de apă rece, le mărunţeşti puţin şi le adaugi în tigaia cu ciuperci. Laşi la înmuiat cam 10 minute la foc potrivit şi acoperit cu un capac, după care, cureţi cartofii, îi speli şi tai cuburi sau felii pe care îi răstorni în tigaie. Amesteci şi mai laşi acoperit 10 minute până se înmoaie şi cartofii.După ce s-au făcut şi cartofii, închide focul şi lasă la răcit. Dacă a fiert năutul, scurge-l de apă şi lasă-l şi pe el la răcit. Când s-au răcit toate acestea, pune şi le toacă mărunt la maşina de tocat (sita foarte fină) sau la blender. Eu am folosit varianta blender, mi se pare mai plăcut de folosit blenderul, şi îmi pare că iese mai fin. Toacă bine şi adaugă în final untul /margarina şi mai mixează până se încorporează bine totul. Dacă este uscată poţi pune puţină apă minerală carbogazoasă (face mai fină compo