Penne cu sos Arrabbiata

Reteta culinara Penne cu sos Arrabbiata din categoria Penne. Specific Italia. Cum sa faci Penne cu sos Arrabbiata

Timp de preparare 30 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Penne cu sos Arrabbiata

 

Ne plac mult pastele și pentru astăzi am ales să le prepar cu sos Arrabbiata, un sos italian foarte condimentat (probabil așa se explică numele sosului, care înseamnă ”furios” în italiană), făcut în principal din tomate și usturoi. Cum acest sos se prepară cu penne, am respectat această tradiție, deși prefer pastele mai mici, cu forme mai frumoase. Intervențiile mele în rețeta de bază au fost: folosirea unor rondele de ardei iute murat (în loc de ardei proaspăt), a unui vârf de cuțit de chilli și a unei lingurițe de zahăr, pentru potențarea gustului. 

 

INGREDIENTE
200 grame de penne 300 ml de suc de roșii 3-4 căței de usturoi 6-8 roșii cherry 1 ardei iute (roșu) 4 linguri de ulei de măsline sare piper 1 linguriță rasă de zahăr tos (opțional) 1 vârf de cuțit de chilli (opțional) oregano Pentru decor: frunze proaspete de busuioc Pentru servit: parmezan (opțional)

Pennele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 7-8 minute.

Între timp, se prepară sosul.

Se spală roșiile cherry și se înjumătățesc.

Usturoiul se curăță, se spală și se mărunțește.

Se spală ardeiul iute și se taie rondele.

Se toarnă uleiul de măsline în tigaie și se înmoaie ușor rondelele de ardei iute. Se adaugă roșiile cherry înjumătățite și după 2-3 minute, la foc mic, se adaugă și sucul de roșii.

Se lasă tigaia la foc mic încă 2-3 minute, după care se adaugă o jumătate din cantitatea de usturoi și se condimentează sosul cu: sare, piper, oregano și zahăr.

Se omogenizează și se mai lasă sosul pe foc încă 2-3 minute. La urmă se adaugă restul de usturoi și după încă 1-2 minute se ia tigaia cu sos de pe foc.

Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc sub jet de apă, se scurg bine și se răstoarnă în platoul de servit.

Se adaugă sosul Arrabbiata și se amestecă ușor pastele, ca să le cuprindă.

Se decorează platoul cu frunze proaspete de busuioc.

La servire, cine dorește, poate presăra parmezan.

Ingrediente Penne cu sos Arrabbiata

200 grame de penne

300 ml de suc de roșii

3-4 căței de usturoi

6-8 roșii cherry

1 ardei iute (roșu)

4 linguri de ulei de măsline

sare

piper

1 linguriță rasă de zahăr tos (opțional)

1 vârf de cuțit de chilli (opțional)

oregano

Pentru decor:

frunze proaspete de busuioc

Pentru servit:

parmezan (opțional)

Categorii