Pilaf cu ciuperci

Reteta culinara Pilaf cu ciuperci din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Pilaf cu ciuperci
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Pilaf cu ciuperci
Pentru cele câteva zile de post pe care l-am ținut, am hotărât să fac un pilaf de post, cu ciuperci și m-am inspirat din rețetele minunate de pe site. (De obicei fac pilaf de frupt, cu mult unt, fiert în supă de carne.) Dar, ca de obicei, am adus partea mea de contribuție la această rețetă, așa cum face fiecare gospodină în bucătăria ei, în care e stăpână: adaptează rețetele în funcție de gusturile sale și ale acelora pentru care gătește. Rețeta de post de la care m-am inspirat a fost următoarea: https://www.bucataras.ro/retete/pilaf-cu-ciuperci-66015.html Am intervenit la capitolul ingrediente, la acela al preparării și la acela al așezării în farfurie, la care țin în mod deosebit. De asemenea, am adăugat (mai ales pentru decor) și un sos de ciuperci, pe care l-am mai preparat și la alte mâncăruri. Pentru sos am folosit, așa cum scrie în rețeta mea, vin roșu (Merlot), dar cred că altă dată voi folosi vin alb (chiar aveam în casă Muscat Ottonel, care am impresia că ar fi fost mult mai bun bun). De aceea, recomand sosul cu vin alb, dulcișor... Pentru acest fel de mâncare am avut 1 kg de champignons, iar cantitățile date la ingredientele de la pilaf și de la sos sunt de dinainte de curățare (se pierde mult prin eliminarea pielițelor și a lamelelor).
Ingrediente Pilaf cu ciuperci
Pentru supa de legume
2 morcovi
1/4 țelină
1 pătrunjel
1 ceapă mică
Pentru pilaf
400 grame orez cu bobul mare
2 cepe
3 morcovi
1 ardei verde
1 ardei roșu
ulei pentru călit legumele
700-750 grame champignons
4-5 pahare de supă de legume
1 legătură de mărar
sare
piper
Pentru sosul de ciuperci
250 grame de champignons
1 ceapă mică
2-3 căței de usturoi
1 lingură de amidon alimentar
1 pahar de vin roșu/alb
1 linguriță de zahăr
1 praf de sare
1 legătură de mărar
1-2 pahare de apă
ulei de măsline pentru călit ceapa
piper