Piure de telina, cu mere

Reteta culinara Piure de telina, cu mere din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Franta. Cum sa faci Piure de telina, cu mere

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Piure de telina, cu mere

 

Am această rețetă franceză de mult timp, dar abia acum am încercat-o, cu câteva modificări și încă îmi spun că aș mai putea face schimbări. Este o rețetă neobișnuită, diferită de piureul tradițional de cartofi, un piure special, care pe lângă țelină și mere mai conține nuci și nucșoară, condiment pe care-l folosesc rar, deși există, la mine-n cămară, sub toate formele. În rețeta originală acest piure se face cu unt, pe care eu l-am înlocuit cu ulei de floarea soarelui, pentru a avea un preparat de post. Piureul de țelină este foarte sănătos și se recomandă pentru carnea roșie, vânat și pește.

 

INGREDIENTE
800 grame de țelină 2 mere dulci 12 nuci zeamă de lămâie 1/2 linguriță de nucșoară 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui (unt) sare piper

Țelina se curăță bine (ca să se elimine partea lemnoasă), se spală, se porționează în bucăți mai mici și se fierbe (de preferat, la aburi), până ce devine moale.

Cât timp fierbe țelina, se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie sub formă de cubulețe și se sotează în ulei (unt), până ce se înmoaie.

Când țelina a fiert, se pasează, mai fin sau mai grosier, fiecare cum îi place și se adaugă: nuca mărunțită, sare, piper, nucșoară, zeamă de lămâie și merele topite, cu tot cu uleiul (untul) în care au fost sotate.

Se amestecă piureul ușor, pentru a nu sfărâma cubulețele de mere, se pune într-un bol și se decorează cu felii de lămâie, nuci rumenite și frunze de busuioc.

Se servește cu friptură de carne roșie, vânat, sau cu pește.

Ingrediente Piure de telina, cu mere

800 grame de țelină

2 mere dulci

12 nuci

zeamă de lămâie

1/2 linguriță de nucșoară

1-2 linguri de ulei de floarea soarelui (unt)

sare

piper

Categorii

Chec - budincă cu dovlecei -  Gustos și sățios

Chec - budincă cu dovlecei - Gustos și sățios

Reteta culinara Chec - budincă cu dovlecei - Gustos și sățios din categoria Aperitive / Garnituri.

Brânză feta cu roșii la cuptor - Rețeta rapidă și savuroasă

Brânză feta cu roșii la cuptor - Rețeta rapidă și savuroasă

Reteta culinara Brânză feta cu roșii la cuptor - Rețeta rapidă și savuroasă din categoria Aperitive

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - Reteta gustoasa de omleta spaniola

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - Reteta gustoasa de omleta spaniola

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - Reteta gustoasa de omleta spaniola - Cum se prepara Tortil

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - omleta spaniola simpla si gustoasa

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - omleta spaniola simpla si gustoasa

Reteta culinara Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - omleta spaniola simpla si gustoasa din cat

Coșulețe din lipie cu brânză și mărar - Gustarea rapidă și ușoară

Coșulețe din lipie cu brânză și mărar - Gustarea rapidă și ușoară

Reteta culinara Coșulețe din lipie cu brânză și mărar - Gustarea rapidă și ușoară din categoria Aper

Quiche cu dovlecei - Varianta rapidă cu lipie

Quiche cu dovlecei - Varianta rapidă cu lipie

Quiche cu dovlecei - Varianta rapidă cu lipie - Cum se prepara acest Quiche cu dovlecei - Varianta r

Frigănele reinterpretate la cuptor - Super gustoase și rapide

Frigănele reinterpretate la cuptor - Super gustoase și rapide

Reteta culinara Frigănele reinterpretate la cuptor - Super gustoase și rapide din categoria Aperitiv

Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos

Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos

Reteta culinara Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos din categoria Aperitive / Garni