Plăcinta cu lobodă, telemea și mărar
Reteta culinara Plăcinta cu lobodă, telemea și mărar din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Romania. Cum sa faci Plăcinta cu lobodă, telemea și mărar
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Plăcinta cu lobodă, telemea și mărar
Au apărut verdețurile, printre care și loboda și cum am primit de la țară o cantitate mai mare, m-am gândit că după ce fac un borș cu multă lobodă, să fac și o plăcintă bună, care nu necesită mult timp de preparare. Au rezultat 8 plăcinte mari.
Pentru aluat: 500 grame de făină albă 20 grame de drojdie prosapătă 1/2 linguriță de zahăr tos 1/2 linguriță de sare extrafină 200 ml de apă caldă 20-25 ml de ulei de floarea soarelui Pentru umplutură: 325 grame de lobodă roșie 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui 200 grame de telemea de vaci, răzuită fin 2 legături de mărar sare extrafină (dacă mai trebuie) 1 vârf de cuțit de piper negru ulei de floarea soarelui, pentru prăjit plăcinteleSe face un aluat de post din: făină, drojdie, sare, zahăr tos, apă caldă și la urmă, ulei, pentru ca să se desprindă de mâini și să se lege bine. Totodată, uleiul va da aluatului un gust mai bun.
Se lasă aluatul la dospit timp de cel puțin 30 de minute și între timp se pregătește umplutura. Se alege, se spală, se zvântă și se taie loboda. La fel se procedează cu mărarul.
Se pune loboda tăiată într-o tigaie în care s-au turnat inițial 2-3 linguri de ulei și se dă la foc mic. Când loboda scade puțin și se înmoaie, se adaugă telemeaua răzuită fin și la urmă, condimente (sare, dacă mai este nevoie, în funcție de cât de sărată este telemeaua) și piper. La urmă, când se ia tigaia de pe foc se adaugă mărarul tăiat mărunt, se amestecă și se lasă umplutura să se răcorească puțin.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșetă, se mai frământă puțin cu 1-2 linguri de făină, apoi se împarte în 8 bucăți destul de mari, astfel încât într-o tigaie să încapă, la prăjit, câte două plăcinte.
Din fiecare bucată de aluat se întinde o foaie cam de 6-7 mm grosime, pe o jumătate din ea se pune umplutura într-un strat de 1 cm grosime și apoi cealaltă jumătate de aluat se răsfrânge peste umplutură și se sigilează.
Plăcintele astfel formate se rumenesc în tigaie, după ce uleiul s-a încins.
Ingrediente Plăcinta cu lobodă, telemea și mărar
Pentru aluat:
500 grame de făină albă
20 grame de drojdie prosapătă
1/2 linguriță de zahăr tos
1/2 linguriță de sare extrafină
200 ml de apă caldă
20-25 ml de ulei de floarea soarelui
Pentru umplutură:
325 grame de lobodă roșie
2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
200 grame de telemea de vaci, răzuită fin
2 legături de mărar
sare extrafină (dacă mai trebuie)
1 vârf de cuțit de piper negru
ulei de floarea soarelui, pentru prăjit plăcintele