Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Reteta culinara din categoria Mancaruri de post. Specific Moldova. Cum sa faci Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Când am fost prima dată în Basarabia, am avut ocazia să mănânc astfel de plăcinte. Mi s-au părut foarte bune și pentru că m-a mirat numele lor (”foioase”) am aflat că se numesc așa pentru că aluatul arată ca și cum ar fi foietat. În fapt, se fac astfel de plăcinte și cu ingrediente de dulce, sau cu aluat dospit, iar umplutura poate fi variată. Am ales să încerc prima dată această rețetă, cu aluat de post (dar fără drojdie!) și cu umplutură de cartofi, ceapă verde și mărar, adică exact așa cum am mâncat acolo, în apropiere de Chișinău, în vara anului 2014... Oamenii locului le numeau ”învârtite moldovenești”, sau ”plăcinte foioase”, dar eu le-am denumit ”plăcinte basarabene”, pentru a evita o confuzie și pentru a identifica precis locul lor de origine, adică Moldova de peste Prut. Din ingredientele de mai jos am făcut 12 plăcinte, câte două/porție.
Ingrediente Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Pentru aluat:
550 grame de făină albă
2 linguri de ulei
1 linguriță de oțet de mere
1/2 linguriță de sare fină
1/2 linguriță de zahăr tos fin
300 ml de apă caldă
Pentru umplutură:
1 ceapă galbenă
5-6 cartofi roz
4 cepe verzi
1 legătură de mărar
sare
piper
cimbru (opțional)
ulei pentru călit
ulei pentru prelucrat aluatul
Pentru decor:
semințe de chimen (opțional)