Placinte foioase cu urda si marar
Reteta culinara din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Moldova. Cum sa faci Placinte foioase cu urda si marar
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Placinte foioase cu urda si marar
Prima dată am mâncat plăcinte foioase în Basarabia, în urmă cu cinci ani. Dacă acea colegă basarabeană care ne-a oferit asemenea plăcinte ar vedea acum cât mă străduiesc să le fac, ar crede că mi-au plăcut într-adevăr și mulțumirile mele nu au fost doar cuvinte de circumstanță. Atunci nu am înțeles denumirea de ”foioase”, iar doamna respectivă nu mi-a dat mai multe explicații, gândind, probabil, că exprimarea moldovenească nu se potrivește cu cea românească. După ce am făcut primele plăcinte foioase, mi-am dat seama de unde vine numele: foaia de aluat este atât de subțire, încât dă impresia de aluat foietat. Unii le numesc ”învârtite”, dar există câteva deosebiri între acestea și plăcintele foioase. Este adevărat, procedeul de fabricație este asemănător: ”învârtirea” aluatului sub formă de melc. Totuși, aluatul de învârtite poate conține și drojdie, pe când la plăcintele foioase aceasta se folosește mai rar, iar foaia se întinde foarte subțire, mai subțire chiar decât cea pentru tăiței. Prima dată am făcut plăcinte foioase de post, umplute cu cartofi, dar am dorit neapărat să le fac și cu brânză, în aluat care să conțină ouă și care credeam că va fi mai bun și mai ușor de prelucrat. Și nu m-am înșelat! Aluatul este mai rezistent și mai elastic, se întinde mai ușor și se rupe mai rar. Cât despre umplutură (care poate fi dulce, sau sărată) a fost foarte gustoasă, având la bază o urdă de calitate, onctuoasă și așa de bună, cum n-am mai mâncat. Iar mărarul a fost exact condimentul care să potențeze acest gust delicios.
Ingrediente Placinte foioase cu urda si marar
Pentru aluat:
550 grame de făină albă
2 ouă
1 linguriță de sare extrafină
2 lingurițe de zahăr tos fin
1 linguriță de oțet de mere
2 linguri de ulei de floarea soarelui
200 ml de apă
Pentru umplutură:
500 grame de urdă
2 ouă
1-2 legături de mărar
sare (după gust, pentru umplutură sărată)
zahăr (după gust, pentru umplutură dulce)
1 ou pentru uns
ulei de floarea soarelui, pentru uns/prelucrat foile