Instructiuni de preparare
Placinte poale-n brau cu mere si vanilie
Merele se numara printre preferatele mele, mai ales acum in sezonul de toamna cand le gasim din belsug. Nu mai spun de beneficiile uimitoare ale acestora asupra corpului uman. De aceea pentru astazi am decis sa pregatim placinte "poale-n brau" cu mere, ca la mama acasa, care sunt usor de pregatit, delicioase si in acelasi timp mult iubite de cei mici dar in egala masura si de cei mari. Aluatul folosit este aproape ca cel folosit pentru cozonac, deci vom avea cam aceleasi etape de lucru. Fiind o cantitate mica de faina nu vom mai face maiaua, vom cerne faina intr-un castron, iar in mijloc vom face o adancitura in care vom pune drojdia cu zaharul si cateva linguri de lapte cald. Acoperim castronul si-l lasam 5-7 minute la loc cald, ca sa dospeasca. Intre timp ne vom ocupa de restul ingredientelor. De obicei eu mixez albusul cu zaharul, apoi vom adauga galbenusurile, unul cate unul, sarea, esenta si vom continua mixarea pana cand totul devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.La sfarsit adaugam o cana de lapte caldut si stafidele. Daca nu s-a topit tot zaharul sa nu va ingrijorati ca se va topi la framantare. Daca drojdia a dospit, vom adauga toata faina cernuta, apoi vom adauga compozitia de galbenusuri cu zahar si restul de lapte caldut. Acum vom incepe framantatul, dar inainte vom incalzi uleiul, respectiv untul, care vor trebui sa fie doar caldute e care le vom amesteca impreuna. Dupa ce s-a format un aluat il vom pune pe masa de lucru si vom continua cu framantatul. Aluatul trebuie framantat incontinuu, adaugand din combinatia de unt si ulei, pana am incorporat toata cantitatea. Daca e prea moale vom mai adauga putina faina, iar daca e prea tare se va pune putin lapte caldut sau iaurt. Aluatul trebuie sa-l simtim pufos la mana si va forma un fel de basici care vor pocni usor intre degete, ca niste bule cu aer, exact ca la aluatul de cozonac, deci procesul de framantat va continua pana cand vom simti aluatul pufos si nu se mai lipeste de maini. Trebuie sa fie moale si pufos. Dupa framantat il vom lasa la crescut cam 1 ora, acoperit si ferit de curentii de aer rece. In acest timp ne vom ocupa de umplutura.Merele dupa ce au fost curatate si taiate cubulete le vom pune la calit. Intr-o cratita incapatoare vom topi cele 50 de grame de unt, si vom adauga merele, zaharul, praful de sare, vanilia, calind merele la foc potrivit, amestecand pana cand devin sticloase si trebuie sa se inmoaie.Ele se tin pe foc cam aproximativ 20 minute, dupa care le vom lasa sa se raceasca total. Dupa ce a crescut aluatul il vom pune pe masa de lucru, care a fost in prealabil presarata cu faina, si-l impartim in 12 bucati sau 14, depinde cat doriti sa fie de mare placinta. Eu am facut 14 bilute de aluat pe care le-am acoperit cu un prosop pe timpul de lucru ca sa nu se usuce la suprafata. Fiecare biluta de aluat se intinde aproape ca un patrat, pe care vom pune 2 linguri din umplutura de mere, sau depinde de cat de mari ati facut bilutele de aluat (poate necesita mai mult de 2linguri), apoi vom uni cele patru colturi in diagonala si iarasi luam inca 4 colturi si le unim, dar trebuie sa se stranga bine ca sa nu iese umplutura ( e bine sa urmariti si pozele postate la etapele de lucru). Dupa ce am format placinta o vom pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt sau ulei. Procedam la fel cu toate celelalte bilute pana le vom finaliza. Le vom lasa sa se odihneasca 20 de minute in tava acoperita cu o folie alimentara, apoi le vom unge cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, le presaram cu mac si le vom da la cuptorul preincalzit la 200 de grade C timp de 10 minute, apoi la temperatura de 180 de grade, aproximativ 20 de minute pana se rumenesc frumos. Le vom scoate pe un platou si le vom unge cu putin ulei, apa si zahar, pentru a ramane fragede si aspectoase. Dupa ce s-au racit, le vom pudra cu zahar vanilat. Au iesit foarte delicioase si nici nu au apucat sa se raceasca ca deja s-au mancat jumatate din ele..! Asta inseamna ca au fost minunate, deci merita sa incercati..! Va doresc : Spor si Pofta buna..! Specific : Bucovina