Instructiuni de preparare
Placinte sarate cu branza
Drojdia proaspata se marunteste într-un castronel, se adauga o linguriță de zahăr și puțină apă caldă, cât să se activeze. Separat, într-un castron mare, se cerne făina cu sarea. Se face un locaș și se adaugă maiaua, se amestecă ușor, apoi se adaugă ouăle, iartul. Se amestecă mai întâi cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mâna, adăugând la final, câte puțin ulei, până se obține un aluat nelipicios. Notă: cu cât frământați mai mult, cu atât va cere făină mai multă, însă recomandarea mea e să frământați doar până se omogenizează. Se lasă în castron, se acoperă cu un ștergar curat și se așază vasul într-un loc călduț, ferit de curent de aer rece. Între timp, se pregătește umplutura de brânză. Într-un vas, se fărâmițează brânza de vaci. Telemeaua (de obicei o brânză uscată) se rade mărunt și se pune peste brânza de vaci. Se amestecă cele două brânzeturi să se repartizeze uniform, apoi se adaugă iartul sau smântână. Se potrivește gustul cu sare. Eu am mai pus foarte puțină. Se adaugă și ouăle și se amestecă foarte bine compoziția. Se dă deoparte. Se preincalzeste cuptorul, la 180 grade C. Eu am făcut sub formă de melcișori. Este cel mai rapid mod. Se presara faina pe planseta de lucru. Aluatul se scoate si se mai framanta putin, apoi se împarte în două porții egale. Se întinde fiecare în strat egal. Se întinde uniform jumătate din cantitatea de brânză, se rulează strâns aluatul, apoi se taie porții mici. Se procedează și cu cealaltă porție de aluat la fel. Puteți pregăti și cu brânză dulce. Eu așa am pregătit, jumătate cu brânză sărată și jumătate cu brânză dulce. Se așază fiecare într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se mai lasă 10 minute să crească, cât timp se preincalzeste cuptorul. Ideal ar fi să coaceți cu o baie de aburi în cuptor. Nu ies deloc uscate aluaturile. Se pun la copt în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, cu ventilație, timp de 25-30 minute. Se scot, se ung repede cu apa fierbinte și se acoperă cu un ștergar curat.