Prajitura Cati- Debut Naiv

Reteta culinara Prajitura Cati- Debut Naiv din categoria Prajituri. Cum sa faci Prajitura Cati- Debut Naiv

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura Cati- Debut Naiv

 

Aceasta prajitura am creat-o special pentru fina mea Cati. Pe 6 aprilie si-a lansat primul volum de poezie intitulat - Debut Naiv- asa ca m-am gandit sa-i ''scriu'' si eu o poezie dulce, pe alocuri naiva, dar plina de arome si texturi care sa-i cucereasca papilele gustative. Desi stiam ca-i plac ''poeziile mele dulci'' tot am avut emotii, dar se pare ca emotiile mele au fost de scurta durata pentru  ca mi-a iesit ''rima'' si-a trecut testul papilelor gustative. Pot sa zic ca am combinat bine ingredientele si nu am dat de gard cu ele, nuca, mure, krant, mascarpone, nutela, ness......si restul e istorie, am mai ramas cateva colturi pe care le-am pitit........:))))))))))))))))))   Un crampei din Debut Naiv   '' Si poate ca vom intelege, Ca tot ce pare un obstacol E doar motiv pentru a iubi ! Doar oamenii transmit iubire, Si prin tacere, si priviri ! '' PS. Desi ai ales ca drumul tau in viata sa nu-ti fie usor, la fiecare obstacol sau cazatura ai gasit puterea sa te ridici precum pasarea Phoenix. Nimic nu ti-a stat in cale atunci cand ti-ai dorit sa atingi infinitul, ai reusit sa-ti indeplinesti visul, mai ai un pas , cu siguranta il vei trece. Succes !

Tava 35/24 cm Blat 1 5 oua M 125 g zahar 100 g nuca prajita si macinata 50 g faina 30 g unt cu 82% grasime, topit Blat 2 5 oua M 125 g zahar 150 g faina 30 g unt cu 82% grasime, topit Jeleu de mure 350 g mure congelate 4 linguri zahar 20 g amidon 5 g gelatina Krant 4 linguri zahar 200 g nuca prajita Sirop pt al doilea blat 1 lingurita ness 1 lingurita zahar cca 250 ml lapte cu 3,5% grasime Frisca 220 ml smatana pentru frisca cu 36% grasime 2 pliculete zahar vanilat Crema 250 g nutella 500 g mascarpone frisca Decor 150 g nutella 3 linguri crema

Blat 1 : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile le-am amestecat cu untul topit apoi le-am incorporat in bezea cu miscari lente de jos in sus. Am incorporat faina si nuca macinata tot cu miscari de jos in sus. Am folosit o tava cu margini detasabile, dimensiune 35/ 24 cm, tapetata cu hartie de copt, am intins compozitia in tava. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, am introdus tava in cuptor, am copt compozitia pana a trecut testul scobitorii ( n-am obiceiul sa cronometrez cat dureaza coacerea, doar verific din cand in cand  folosind testul scobitorii). Am scos tava din cuptor, am scos blatul si l-am lasat sa se raceasca.

Blat 2. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile le-am amestecat cu untul topit apoi le-am incorporat in bezea cu miscari lente de jos in sus. Am incorporat si faina tot cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in tava, am bagat tava la cuptor si am folosit testul scobitorii. Am scos tava din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca.

Krant : Am pus zaharul la caramelizat, am adaugat nuca, am amestecat bine, apoi am intins krantul obtinut pe un fund uns cu ulei, am lasat sa se raceasca bine, apoi l-am maruntit la robot.

Jeleu : Intr-o craticioara am pus murele congelate si zaharul si am amestecat pana a inceput sa se topeasca zaharul, apoi am folosit un blender si am blenduit murele bine, am adaugat amidonul si am omogenizat bine. Am amestecat continuu pana a inceput sa se ingroase si sa dea in 2-3 clocote. Am luat craticioara de pe fos si am adaugat gelatina hidratata in apa rece. Am lasat cca 15 min  sa se tempereze jeleul.

Frisca : Am pus intr-un bol smantana rece scoasa de la frigider, am adaugat zaharul vanilat si am mixat pana am obtinut o frisca nu foarte ferma.

Sirop pentru blatul 2. Am amestecat 2 min ness-ul cu zaharul si un pic de lapte, apoi am diluat cu restul de lapte.

Am folosit tava cu pereti detasabili, am imbracat-o in folie alimentara si am folosit folie acetata pe margine, am asezat blatul 1, am intins jeleul de mure si l-am lasat sa se intareasca bine si m-am apucat de crema.

Crema : Intr-un castron de inox am pus 500 g mascarpone, 250 g nutella si 220 g frisca, am mixat 4-5 min. Am luat 3 linguri de crema si le-am mixat cu 150 g de nutella. Restul de crema l-am impartit in 2 parti egale, o parte am lasat-o asa, in  cealalta am amestecat krantul maruntit.

 Dupa ce jeleu a capatat o consistenta stabila am intins crema simpla fara krant, am insiropat blatul 2, l-am asezat peste crema, apoi am intins crema cu krant si am trasat niste linii cu ajutorul unei furculite. Am dat prajitura la frigider pentru 3 ore, apoi am portionat-o, am taiat marginile, apoi am impartit-o in 24 bucati si le-am ornat cu crema oprita amestecata cu nutella.

Cam asta a fost povestea ''poeziei'' mele daruita adevaratei poete. Succes pe mai departe draga mea fina !

Ingrediente Prajitura Cati- Debut Naiv

Tava 35/24 cm

Blat 1

5 oua M

125 g zahar

100 g nuca prajita si macinata

50 g faina

30 g unt cu 82% grasime, topit

Blat 2

5 oua M

125 g zahar

150 g faina

30 g unt cu 82% grasime, topit

Jeleu de mure

350 g mure congelate

4 linguri zahar

20 g amidon

5 g gelatina

Krant

4 linguri zahar

200 g nuca prajita

Sirop pt al doilea blat

1 lingurita ness

1 lingurita zahar

cca 250 ml lapte cu 3,5% grasime

Frisca

220 ml smatana pentru frisca cu 36% grasime

2 pliculete zahar vanilat

Crema

250 g nutella

500 g mascarpone

frisca

Decor

150 g nutella

3 linguri crema

Categorii