Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna

Timp de preparare 2 ore

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna

Pornim cuptorul la treapta medie. Pregatim o tava cu dimensiunea de 20/30 cm.O tapetam pe fund cu hartie de copt si marginile le gresam cu unt.O punem deoparte. Intr-o oala punem apa cu sare la fiert.Cand incepe sa fiarba turnam pastele si le lasam sa fiarba timp de 6 minute dupa care le scoatem, le strecuram bine si le punem deoparte. *Acum pregatim crusta de biscuiti: 1.Punem biscutii intr-un robot de bucatarie, adaugam zaharul, esenta, untul topit si macinam foarte bine pana compozitia se leaga si este lipicioasa. 2.Rasturnam amestecul rezultat in tava pregatita anterior si o presam foarte bine cu degetele.Cand este perfect nivelat, dam tava la rece. *Intre timp ne pregatim sa facem umplutura de dovleac asa: 1.Curatam dovleacul de coaja si seminte.Taiem pulpa in cubulete mai mari si le punem la fiert intr-o ala in care am pus apa cu putina sare. 2.Cand dovleacul este patruns il strecuram foarte bine, il lasam sa se tempereze, apoi il pasam pana ne rezulta un piure foarte fin. 3.Intr-un castron mai mare punem ouale.Le batem bine cu un tel impreuna cu esenta de vanilie, zaharul, smantana, ghimbirul, nucsoara, faina, coaja si zeama de lamaie pana compozitia este cremoasa. 4.Adaugam branza, piureul de dovleac si mai amestecam lejer pana si acestea sunt bine incorporate. 5.Impartim amestecul in doua parti.O parte o lasam simpla si in ce-a de-a doua parte punem cacaua si pastele inele fierte.Amestecam pana la omogenizare. 6.Turnam in tava deasupra crustei de biscuiti umplutura de dovleac simpla. 7.Apoi, cu grija o punem si pe cea cu cacaua. 8.Nivelam usor suprafata cu o spatula si dam tava la cuptor, la foc mediu pana prajitura este patrunsa si trece testul scobitorii. 9.Cand timpul de coacere este gata, scoatem tava din cuptor si o lasam sa se tempereze putin. *Intre timp pregatim si caramelul asa : 1.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula. 2.Cand incepe sa se inchida la culoare, incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana pana toate bucatile de zahar se topesc, dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid. 3.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam untul si smantana pentru frisca.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia balonasele si aburi care sunt fierbinti. 4.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet si consintenta devine una mai groasa, dupa care il luam de pe foc si il lasam sa se tempereze. *Acum facem crantul de nuca si paste asa: 1.Punem intr-o cratita zaharul si il lasam la foc foarte mic sa se caramelizeze.Cand zaharul a capatat culoarea aurie, punem nuca tocata grosier si pastele nefierte. 2.Omogenizam bine, apoi rasturnam tot continutul cratitei pe o bucata de hartie de copt. 3.Intindem repede crantul in foaie cat mai subtire ajutandu-ne de un cutit de bucatarie si apoiil lasam sa se raceasca.Cand este rece, il rupem in bucatele marunte. *Asamblare si servire: 1.Cand prajitura este rece, o rasturnam din tava si o punem pe un blat de lemn. 2.Turnam deasupra caramelul, o taiem in cubulete mai mari si servim cu cate o bucata de crant de nuca si paste deasupra. Pofta mare va doresc!!!

Ingrediente Prajitura cremoasa cu dovleac si paste, desert perfect de toamna

Crusta:

-2 pachete mari de biscuiti Oreo

-100 gr. zahar

-120 gr. unt moale

-1 lingurita esenta de vanilie

-putina sare

Umplutura:

-300 gr. piure de dovleac

-150 gr. zahar brun

-350 gr. branza Mascarpone

-100 gr. paste Inele

-1 lingura esenta de vanilie

-120 ml. smantana

-1 lingura de faina

-4 oua mari

-1/2 lingurita ghimbir ra

-1 varf de cutit nucsoara

-coaja si zeama de la o lamaie

-2 linguri de cacao neagra

-putina sare

Caramel:

-400 gr. zahar

-140 gr. unt

-300 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)

Crant de paste si nuca:

-200 gr. zahar

-100 gr. nuci tocate grosier

-30 gr. paste inele

Categorii