Prajitura cu afine si lavanda

Timp de preparare 50 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cu afine si lavanda

Se prepara blatul din albusurile batute cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc; se adauga galbenusul frecat un pic cu uleiul, se adauga esenta de vanilie si la urma se incorporeaza faina. Se pune aluatul in tava tapetata cu hartie pentru copt apoi se da 20 minute la copt, primele 5 minute la foc mai iute, apoi la foc mic. Se desprinde blatul de hartie cu lama unui cutit, apoi se taie pe lat, in 2 jumatati egale. Se pun afinele la fiert in siropul de zahar cand da in primele clocote si se lasa cca 15 minute sa fiarba. Se strecoara fructele de sirop. Siropul se lasa sa se raceasca, iar fructele de afine fierte se dau la blender cu 2 linguri de sirop pana obtinem un piure consistent, asemanator jeleului. Se pune prima parte de blat intr-o forma patrata reglabila. Se presara deasupra lui o mana de afine proaspete, pe toata suprafata. Se mixeaza frisca pana se intareste, se incorporeaza si siropul treptat in frisca, mixand in continuu. Se hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece, apoi se topeste la bain marie si se toarna in frisca. Se toarna deasupra blatului din forma, se vine deasupra ce cea de a 2 a parte de blat, se preseaza usor cu mana. Se mixeaza frisca pana se intareste. Se mixeaza branza proaspata cu smantana, apoi se incorporeaza frisca, florile de lavanda si gelatina hidratata si topita la bain marie. Se da la rece o ora, dupa care se scoate si se intinde deasupra piureul de afine. Se mai lasa o ora la frigider, apoi se poate taia si servi decorata cu frisca si afine. Pofta buna!

Ingrediente Prajitura cu afine si lavanda

pentru foi

5 oua

5 linguri de zahar

5 linguri de faina

3 linguri de ulei

sare

esenta vanilie

pentru crema cu afine:

200 ml frisca lichida

sirop concentarat de afine

1 cescuta

o mana de afine proaspete

1 plic de 10 g gelatina

pentru crema cu lavanda:

100 ml frisca lichida

200 g branza proaspata cu smantana

1 plic (10 g ) gelatina

2 linguri de flori de lavanda

decor:

jeleu de afine

frisca

Siropul concentrat:

200 g afine

1 cana de zahar

100 ml apa

Categorii