Prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie

Reteta culinara Prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie

 

"retete festive de iarna" Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Merisor. E foarte bună prăjitura, dar foile sunt nițeluș cam fragede și se rup destul de repede și e mai greu de tăiat. Merișor avertiza cu privire la acest lucru pe blogul ei, dar mie mi-a făcut cu ochiul rețeta și am încercat-o oricum. Nota 10 pentru gust! Mulțumesc pentru rețetă Merisor dragă! :-*

 

INGREDIENTE
Pentru 3 foi (20x30 cm): 1 ou 150 ml lapte 150 g zahăr pudră 150 g nucă măcinată fin 1 linguriță scorțișoară, pudră 150 g unt(82%) 1 plic amoniu pentru prăjituri(7 g) 1 linguriță zeamă de lămâie 1/2 plic praf de copt(5 g) un praf sare 500-550 g făină Pentru cremă: 4 gălbenușuri 850ml lapte 100 g zahăr coaja și zeama de la o lămâie mică 130 g făină Pentru glazură: 100 g ciocolată amăruie 50 ml frișcă lichidă miez de nucă pentru decor

Pentru aluat, se pune laptele la fiert. Când atinge punctul de fierbere, se opărește cu el miezul de nucă măcinat fin și amestecat cu scorțișoara, pudră. Se lasă, apoi, miezul de nucă să se răcească. Se freacă untul moale cu zahărul măcinat, apoi se adaugă oul, un praf de sare și se omogenizează compoziția. Se adaugă miezul de nucă opărit și răcit și se omogenizează din nou compoziția. Se încorporează, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt. Se dizolvă amoniul în zeama de lămâie și se adaugă odată cu făina, în aluat. Va rezulta un aluat nisipos și nu foarte ferm, dar nelipicios, care se împarte în trei părți aproximativ egale, apoi se lasă la frigider, pentru 40-45 de minute, învelit cu folie.

Amoniul se poate înlocui cu bicarbonat de sodiu.

Crema de gălbenușuri cu lămâie Se freacă gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul pudră, până se spumează ușor. Se diluează cu puțin lapte rece și se adaugă făina și coaja de lămâie rasă cât de fin se poate. Albușurile se păstrează la congelator, pentru o altă prăjitură. Restul de lapte se adaugă fierbinte peste compoziția rezultată, amestecând intens pentru a se omogeniza. Se fierbe crema la foc mediu, până se îngroașă, amestecând continuu în ea. Se lasă crema să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, așezată direct peste ea, pentru a nu prinde crustă. După ce s-a răcit complet se picură zeamă de lămâie, după gust și se omogenizează crema. Se scoate pe rând câte o parte din aluat și se întinde direct pe dosul tăvii (20x30 cm) unse cu puțin ulei sau unt și tapetată cu făină. Se coace fiecare foaie pentru 10 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, sau până când se vor rumeni. După ce se scoate tava din cuptor, se lasă foaia să se tempereze ușor pe tavă, apoi se transferă pe un blat, dar peste o hârtie de copt, cu mare grijă, pentru că se poate rupe. Aș recomanda ca foile să nu se așeze una peste alta, pentru a nu se rupe.

Se asamblează prăjitura în tava pe fundul căreia am copt foile sau pe un tocător de lemn. Se împarte crema în două și se așează uniform între foi. Se dă prăjitura la rece pentru 30-35 de minute, doar cât să se așeze bine foile peste cremă, după care se poate glazura. Se încălzește frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă ciocolată ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se tempereze, apoi se întinde peste prăjitură, cu ajutorul unei spatule de tort. Presărăm peste ea, miez de nucă tăiat grosier. Se dă din nou prăjitura la rece, până se frăgezesc bine foile, apoi se poate porționa și servi.

Ingrediente Prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie

Pentru 3 foi (20x30 cm):

1 ou

150 ml lapte

150 g zahăr pudră

150 g nucă măcinată fin

1 linguriță scorțișoară, pudră

150 g unt(82%)

1 plic amoniu pentru prăjituri(7 g)

1 linguriță zeamă de lămâie

1/2 plic praf de copt(5 g)

un praf sare

500-550 g făină

Pentru cremă:

4 gălbenușuri

850ml lapte

100 g zahăr

coaja și zeama de la o lămâie mică

130 g făină

Pentru glazură:

100 g ciocolată amăruie

50 ml frișcă lichidă

miez de nucă pentru decor

Categorii