Prajitura cu fondant si un mot de frisca

Reteta culinara Prajitura cu fondant si un mot de frisca din categoria Prajituri. Cum sa faci Prajitura cu fondant si un mot de frisca

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cu fondant si un mot de frisca

 

Incerc sa-mi aduc  inapoi cheful de facut prajituri, chef fugit in lumea larga, asa ca azi am exersat, timid, o prajitura motata cu ce am avut la indemana ( noroc ca-s strangatoare si cam am pe ce pune mana cand ma apuca).Asadar si prin urmare sa tastez cat mai repede ce am prestat ca acusi imi fuge si memoria prin lume........

Blat- tava 18/22 cm 4 oua medii un praf de sare 50 g unt cu 82%grasime 150 g zahar tos 120 g faina 30 g cacao Sirop 500 ml apa 1 lingura cu varf de zahar brun 50 ml coniac Alexandrion Crema 200 g unt cu 82% grasime 200 g fondant Glazura ( pentru glazura n-am cantarit nimic, am pus din ochi cam cat am crezut eu ca imi ajunge sa glazurez ) fondant ciocolata neagra Callebaut 1-2 lingurite de sirop Mot de frisca cca 450 ml smantana pentru frisca 36% grasime- rece de la frigider 2 lingurite zahar vanilat cacao pentru pudrat

Blat : Am separat albusurile de galbenusuri, peste fiecare am presarat un praf de sare. Am pus sa se topeasca untul, 50 gr. Albusurile le-am batut spuma si am adaugat 100 g zahar, am continuat sa le bat pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile le-am mixat cu 50 g zahar, apoi am adaugat untul topit si racit, amestecul obtinut l-am incorporat in bezea.La final am incorporat faina amestecata cu cacao si cernute,am amestecat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat tava cu hartie de copt, am turnat amestecul obtinut si am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru ca 20-25 min ( am facut si testul scobitorii, e sfant si nu da gres ). Am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca bine. 

Sirop : Intr-un ibric am pus apa si zaharul si am pus la fiert, cand a dat in 2-3 clocoate, am stins focul si am lasat sa se raceasca bine, dupa care am adaugat coniacul.

Crema : Am mixat untul moale, separat am pus pe baie de abur fondantul sa se lichefieze, apoi l-am incorporat in untul moale, putin cate putin.O crema foarte buna, care se face repede si fara mari batai de cap. Eu mi-am facut si singura fondantul, acum ceva vreme, doar asa ca sa vad cum sta treaba. E o treaba destul de migaloasa, asa ca mi-am achizitionat fondant gata facut, l-am portionat in bucati de 500 g si l-am depozitat in frigider. Il folosesc cand am nevoie fara sa mai muncesc eu, nu ca nu-mi place sa o fac, doar ca unele chestii e bine sa le ai la indemana cand iti pica cheful de facut ceva bun dar nu ai timp mult la dispozitie. 

Frisca : Smantana pentru frisca am scos-o din frigider am pus-o intr-un bol inalt, am adaugat zaharul vanilat si am mixat pana am obtinut o frisca ferma.

Asamblare : Blatul racit l-am taiat in 3 parti, am insiropat bine prima parte de blat, am intins jumatate din crema, am nivelat si am pus al doilea blat pe care l-am siropat bine, am intins restul de crema si am nivelat, deasupra am pus al treilea blat ( inainte sa sectionez blatul, am taiat partea de deasupra care nu era uniforma). Cu un cutit cu lama lata si zimtata am portionat prajituta in 12 bucati aproximativ egale, am taiat margine care mi sa parut mai neuniforma.

Glazura : Am pus sa se topeasca, pe baie de abur, fondant cu ciocolata si am diluat cu un pic de sirop, pana am ajuns la consistenta dorita. Am luat fiecare prajitura in parte si am glazurat-o, am lasat sa se raceasca bine fiecare prajitura glazurata apoi cu ajutorul unui posh am facut niste alveole motate din frisca peste care am cernut cacao. Cam asa a stat treaba cu prajitura asta cu mot de frisca si cheful meu pierdut si un pic regasit.

Ingrediente Prajitura cu fondant si un mot de frisca

Blat- tava 18/22 cm

4 oua medii

un praf de sare

50 g unt cu 82%grasime

150 g zahar tos

120 g faina

30 g cacao

Sirop

500 ml apa

1 lingura cu varf de zahar brun

50 ml coniac Alexandrion

Crema

200 g unt cu 82% grasime

200 g fondant

Glazura ( pentru glazura n-am cantarit nimic, am pus din ochi cam cat am crezut eu ca imi ajunge sa glazurez )

fondant

ciocolata neagra Callebaut

1-2 lingurite de sirop

Mot de frisca

cca 450 ml smantana pentru frisca 36% grasime- rece de la frigider

2 lingurite zahar vanilat

cacao pentru pudrat

Categorii