Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post

Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post - Cum se prepara Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post.

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post

 

Am făcut această prăjitură după o rețetă veche, din timpul comunismului, rețetă în care folosirea margarinei nu avea o motivație religioasă, ci una economică: untul se găsea foarte greu și foarte rar, așa că se păstra pentru hrana copiilor... Cu toate acestea, prăjitura de față prezintă unele avantaje: este economică și de post. În plus, se face destul de ușor și repede. Este atât de bună și fragedă, încât merită făcută mai des, chiar și în perioadele în care nu sunt restricții alimentare din motive religioase.  Pentru aceasta Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post ai nevoie de ingredientele urmatoare: faina, nuca, margarina, zahar, gem.

Ingrediente Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post Pentru aluat: 325 grame de făină albă 100 grame de nucă măcinată 175 grame de margarină 1 plic de vanilie 1 praf de sare extrafină 1 plic de praf de copt 50 ml de apă minerală 125 grame de zahăr tos zeama de la 1/2 lămâie Pentru umplutură: 1 borcan de gem de gutui (300-350 grame) 100 grame de nucă mărunțită grosier

Cum se prepara Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post

Pentru aluat se mixează margarina cu: zahărul tos, vanilia și sarea. Se adaugă zeama de lămâie, 100 grame de nucă măcinată și apa minerală. Când compoziția este omogenă se adaugă făina amestecată cu praful de copt.

Se frământă aluatul până ce se uniformizează. Se reține separat 1/5 din cantitatea de aluat, căreia i se adaugă încă 3-4 linguri de făină, ca să devină mai tare și dens, pentru a putea fi dat pe răzătoare.

Se întinde aluatul (manual, sau cu lingura) în tava de copt, unsă dinainte cu margarină. Se nivelează și apoi se întinde un strat de gem.

Peste stratul de gem se presară 100 grame de nucă rumenită și mărunțită grosier.

Deasupra se răzuie, pe răzătoarea mare, aluatul reținut separat și se dă tava la cuptor, la temperatură medie pentru 30-35 de minute.

Când este gata (aluatul răzuit se vede uscat și rumenit) se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit.

Când prăjitura s-a răcit complet, i se îndepărtează marginile și apoi se porționează.

Incearca si reteta de Prajitura Domino, un desert excelent sau Prajitura Semiluna, la fel de gustoasa.

Iti recomandam sa incerci si reteta de Prajitura Tavalita de post.

Ingrediente Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post

Ingrediente Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post

Pentru aluat:

325 grame de făină albă

100 grame de nucă măcinată

175 grame de margarină

1 plic de vanilie

1 praf de sare extrafină

1 plic de praf de copt

50 ml de apă minerală

125 grame de zahăr tos

zeama de la 1/2 lămâie

Pentru umplutură:

1 borcan de gem de gutui (300-350 grame)

100 grame de nucă mărunțită grosier

Categorii