Prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Reteta culinara Prajitura cu inimioare si crema de zmeura din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cu inimioare si crema de zmeura

 

De Dragobete, vă invit să încercați o rețetă delicioasă cu cremă de zmeură și banane. Vă doresc o zi plină de iubire și liniște, alături de cei dragi!

- pentru blat (tavă 30cm lungime): 230g unt 150g zahăr alb 50g zahăr brun 3 ouă mari 240g smântâna acră ( cel puțin 20-25% grăsime) 250g făină 60g cacao 120ml cafea fierbinte 2 lingurițe vanilie 1 linguriță praf de copt 1 linguriță bicarbonat de sodiu 20g unt pentru uns tava - pentru cremă: 250g mascarpone 500ml smântână pentru frișcă 10g gelatină granule 400g zmeură congelată + 3 linguri zahăr 100g zahăr pudră 1 linguriță extract vanilie 2 banane mari - pentru decor: inimioare de ciocolată

Se mixează untul cu zahărul alb și zahărul brun (măcinat), cu ajutorul unui mixer, până se obține o compoziție omogenă și zahărul se încorporează bine. Se adăugă ouăle unul câte unul și se încorporează bine după fiecare. Ulterior se încorporează smântâna și esența de vanilie. Separat se amestecă ingredientele solide: făina, cacao, praf de copt și bicarbonat de sodiu. Se pune jumătate din cantitatea de făină peste compoziția de ou și unt, se încorporează și se adaugă apoi jumătate din cafeaua fierbinte. Se mixează bine și se adaugă cealaltă jumătate din cantitatea de făina și se incorporează la final și restul de cafea. Se unge o tavă de chec, de 30cm lungime, cu unt din abundență și se toarnă întreg aluatul. Se pune tava la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 50-60 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea. După ce se scoate tava din cuptor, se lasă prăjitura în tavă pentru 15 minute. Ulterior  se răstoarnă prăjitura pe un grătar și se lasă să se răcească complet.

După ce s-a răcit complet, se taie checul felii de 1 deget grosime cu ajutorul unui decupator in formă de inimă.

 

Se pune zmeura la fiert cu 3 linguri de zahăr și se lasă să fiarbă 5-10 minute, apoi se trece printr-o sită, pentru a îndepărta sâmburii. Se lasă sosul să se răcească complet.

 

Într-un bol încăpător se pune crema mascarpone și se mixează 1 minut cu zahărul pudră și esența de vanilie. Se adaugă smântâna pentru frișcă. Cu ajutorul unui mixer se amestecă până când crema se întărește și devine tare și consistentă.

 

Se iau 50ml din sosul de zmeură rece și se transferă într-un vas și se presară granulele de gelatină. Se lasă să se hidrateze 10 minute, apoi se topește gelatina pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească și apoi se adaugă 100ml sos de zmeură și se amestecă. Se toarnă amestecul cu gelatină peste crema cu mascarpone și se omogenizează bine, cu mixerul.

 

Tava in care ați făcut checul se tapetează cu folie alimentară (pentru a putea răsturna prăjitura mai usor). Se pune un strat de cremă de aproaximativ 2 cm grosime. Se iau inimioarele decupate din blat și se pun de la un capăt la altul, peste cremă, cu vârful în sus. Se pun invers, astfel încât când vom întoarce prăjitura la final, o să avem inimioara dorită în poziția normală.

Se apasă ușor pe fiecare inimioara, să ne asigurăm că orice gol de jos este umplut de cremă. În același timp încercăm să punem inimioarele lipite una de alta. Se pune restul de cremă peste inimioare și mai păstrează câteva linguri din ea. Se nivelează frumos. Peste cremă se pun bananele tăiate, cu tăietura în sus, și se apasă ușor în cremă. Peste banane se pune crema păstrată și se nivelează frumos. Se lasă la rece minim 3 ore (preferabil peste noapte).

După ce s-a întărit crema se răstoarnă prăjitura pe un platou. Ca să ne asigurăm că întoarcem prăjitura ok, punem platoul peste tava în care este prăjitura și le întoarcem pe ambele.

Se ornează prăjitura cu firimituri din aluatul rămas.

Se decorează după imaginație, cu inimioare de ciocolată.

Ingrediente Prajitura cu inimioare si crema de zmeura

230g unt

150g zahăr alb

50g zahăr brun

3 ouă mari

240g smântâna acră ( cel puțin 20-25% grăsime)

250g făină

60g cacao

120ml cafea fierbinte

2 lingurițe vanilie

1 linguriță praf de copt

1 linguriță bicarbonat de sodiu

20g unt pentru uns tava

- pentru cremă:

250g mascarpone

500ml smântână pentru frișcă

10g gelatină granule

400g zmeură congelată + 3 linguri zahăr

100g zahăr pudră

1 linguriță extract vanilie

2 banane mari

- pentru decor:

inimioare de ciocolată

Categorii