Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Timp de preparare 2 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Aluat: Punem faina intr-un bol si in mijloc punem restul ingredientelor: galbenusurile, untul taiat bucatele, smantana, vinul, zaharul si zaharul vanilat, praful de copt, esenta. si praful de sare. Se amestecă toate ingredientele și se frământă până când aluatul nu se lipește de mâini (dacă vi se pare prea lipicios mai adăugați puțină făină). Înveliți aluatul în folie alimentară și puneți-l la frigider pentru aproximativ 1 oră și jumătate - 2 ore. Intre timp pregatim umplutura: Merele se spala bine, se curata de coaja si se pun in razatoarea mare. Le punem intr-o oala, le amestecam cu zaharul dupa gust si cele 3 linguri de ulei. Pune oala la foc mic pentru cateva minute pana se inmoaie si se intareste putin. Amestecam din cand in cand in compozitie. Punem oala pe foc pana se raceste compozitia, apoi dam la frigider pentru 30 de minute. Împărțiți aluatul obținut în 2 părți egale și formați 2 foi subțiri. tapetam tava cu hartie de copt si punem prima foaie de aluat pe care o intepam din loc in loc cu furculita. Asezam compozitia rece de mere peste aluatul din tava si acoperim cu a2a foaie de aluat pe care o intepam cu o furculita. Albusurile se amesteca cu cele 2 linguri de zahar si se toarna in tava peste prajitura. Peste albusurile se pun nucile macinate (adica 100 g din cantitatea totala de nuci). Introdu tava in cuptorul preincalzit potrivit pentru cca. 45-50 minute. Verificați dacă prăjitura este gata și închideți cuptorul. Dupa ce stingem focul si placinta s-a racit presaram peste 100 g de nuca caramelizata macinata (caramelizati 2-3 linguri de zahar intr-o craticioara si amestecati cu nuci intregi apoi turnati compozitia pe hartie de copt pana se raceste robotului foarte putin si le toarna la final peste prajitura la cuptor).

Ingrediente Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Pt o tava de 26x39 cm

Aluat:

500 g faina

250 g unt la temperatura camerei

3 linguri de smantana

3 linguri vin alb (sau puteti inlocui cu 3 linguri apa minerala + 1 lingurita otet de vin)

2 galbenusuri

10 linguri de zahar

1 praf de copt

1 plic zahar vanilat

1 fiola esenta de vanilie

1 praf de sare

Umplutura:

2 kg mere

zahar dupa gust

2-3 linguri ulei

Decor:

2 albusuri + 2 linguri de zahar

200 g nuci(100g le macinam

iar 100g le caramelizam cu 2-3 linguri de zahar).

Categorii