Prajitura ?opera?

Instructiuni de preparare Prajitura ?opera?
Inceput prin a separa albusurile de la 10 oua pe care pus deoparte, impreuna cu 4 galbenusuri si cu cele 2 oua ramase , pentru prepararea blatului. preferat sa incep cu prepararea cremelor, deoarece necesita un timp mai mare de racire decat blatul.
Pentru crema bavareza am folosit: 240 ml lapte, 90 g zahar, 3 galbenusuri, o fiola de esenta de vanilie, 5 g gelatina, 170 g ciocolata amaruie, 360 ml smantana pentru frisca.
Amestecat zaharul cu laptele si pus la foc mic pana aproape de punctul de fierbere, apoi turnat treptat peste galbenusurile mixate in prealabil intr-o craticioara, amestecand continuu.
Pus craticioara pe bain marin, amestecand in continuare pana cand crema s-a ingrosat putin. Turnat crema intr-o cana mare , umpland-o pana la jumatate ( atat vom folosi din ea).
Cat timp s-a racorit putin, pus la inmuiat 3 foi de gelatina ( 5 g ) Lasat putin sa se racoreasca, apoi am adaugat o fiola de esenta de vanilie si gelatina stoarsa. Amestecat bine pana la omogenizarea completa.
Mixat smantana pana cand a capatat consistent unei crème ( deci nu pana la stadiul de frisca).Peste ciocolata topita pe baie de aburi si luata apoi de pe foc, am adaugat crema cu gelatina, amestecand bine ( nu e recomandabil sa lasati vasul pe foc, gelatina se poate altera si crema nu se va mai intari), apoi smantana batuta, continuant sa amestec pana cand s-a omogenizat.
Lasat sa se raceasca, apoi pus in frigider. Pentru crema de cafea am folosit: 25g apa+ o lingura, 3 plicuri mici de ness decafeinizat, 140 g zahar, 3 galbenusuri, 225 g unt topit nessul intr-o lingura de apa fierbinte.Apa si zaharul pus la foc si am obtinut un sirop pe care turnat fierbinte peste galbenusuri in timp ce le mixam. Continuat sa mixez pana cand s-au racit, apoi am adaugat treptat untul si la sfarsit nessul dizolvat. Am pus crema la frigider. reusit sa fac poza cremei de cafea, dar culoarea si consistenta de va vedea la pasii ansamblarii.
Ingrediente Prajitura ?opera?
4 blaturi si 3 tipuri de crema
bavareza,
cafea si ganache si sirop.
12 oua
550 g zahar
140 g faine
240 ml lapte
110 g migdale macinate
340 g ciocolata amaruie
500 ml smantana pentru frisca
225 g unt
3 plicuri de ness decafeinizat
o fiola esenta vanilie
o fiola esenta rom
5 g gelatina
o lingurita de praf de copt.