Prajitura pandispan cu caise

Timp de preparare o ora si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Prajitura pandispan cu caise

Se spală fructele, se taie în jumătăţi şi sâmburii se înlătură. În tava în care facem prăjitura, punem caisele aranjate una lână alta, după ce în pealabil am uns peste tot cu unt şi am presărat zahărul (cam 100 g). Punem tava la cuptor pentru 15-20 de minute la foc mediu, până ce vedem că fructele s-au înmuiat şi au prins un aspect de rumenit. Scoatem tava şi o lăsăm să se răceasca. Pandişpanul se face astfel: Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi punem câte puţină sare pe fiecare. Batem albuşurile spumă şi, cam la jumătatea procesului, adăugăm zeama de la 1/2 de lămâie şi zahărul, dpă care continuăm să le batem (mixăm). Când albuşurile s-au întărit şi sunt ferme, adăugăm gălbenuşurile şi la sfârşit făina, eventual amestecată cu un praf de copt dacă dorim ca blatul să crească mai mult şi să fie mai gros. Amestecăm uşor cu un tel şi turnăm toată compoziţia peste fructe, apoi o nivelăm cu o spatulă şi o introducem în cuptor pentru 30-40 de minute. Nu deschidem uşa cuptorului în primele 2 de minute! Când vedem că s-a rumenit deasupra, scoatem tava şi, după ce verificăm marginile prăjiturii să nu fie lipite de tavă, eventual le desprindem cu un cuţit, răsturnăm toată prăjitura dintr-o dată pe un platou sau un fund de de lemn mare care acoperă toată suprafaţa tăvii, astfel ca fructele să ajungă deasupra şi siropul rezultat să curgă în pandişpan şi să-l însiropeze. Când s-a răcit, tăiem frumos în pătrăţele şi o aranjăm pe un platou de servit. Eu nu am pus praf de copt şi mi-a rezultat un blat mai îngust, dar pufos şi plăcut la gust. Această prăjitură se păstrează chiar şi 2-3 zile, asta dacă rezistaţi să nu o mâncaţi în tot acest timp. Ea poate fi făcută cu orice alt tip de fructe (piersici, mere, pere, prune, etc.), după acelaşi procedeu, şi în funcţie de preferinţe, putem înlocui zeama de lămâie cu rom.

Ingrediente Prajitura pandispan cu caise

1 kg de caise

120 g zahăr

120 g făină

6 ouă

1 praf de sare

1/2 lămâie

100 g unt

100 g zahăr pentru tavă

1 plic praf de copt - opţional

1 plic zahăr vanilat

Categorii