Prajitura Primavara- 8 Martie

Reteta culinara Prajitura Primavara- 8 Martie din categoria Prajituri. Cum sa faci Prajitura Primavara- 8 Martie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura Primavara- 8 Martie

 

Dragutelor, mari si mici, mamici, bunici, nepoate, va doresc sa aveti parte de frumos in jurul vostru ! Despre prajitura ce sa va povestesc, capul meu e plin cu multe si marunte si ideile se sucesc dupa bunul plac, ma rog apas eu pe un buton si transmit date despre ce ingrediente am prin batatura, apoi ideile zburda ca nebunele precum mieii pe campii.In final a iesit ceva comestibil ( astept si reactiile daca trec sau nu clasa ) sper sa fie savurate cu placere.

Blat - tava cu dimensiuni de 35/24 cm 8 oua M 250 g zahar 180 g faina 50 g cacao un praf de sare Crema 200 g ciocolata alba Callebaut 200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime 250 g mascarpone 1 lingura ness ( mai mult sau mai putin,in functie de cat de intens vreti gustul de ness) Sirop 1 lingura ness 1 lingurita zahar pudra cca 400 ml lapte rece cu 3,5% grasime 1/2 borcan de 400 g cu dulceata de zmeura galbena Glazura Fondant alb amestecat cu ciocolata neagra Callebaut, ( aici n-am cantitati, am pus ochiometric)- fondantul se poate face si acasa dar e mai simplu de cumparat, nu mai muncesti atat - eu am si facut, dar am preferat sa cumpar , l-am portionat cca 500 g , l-am pus in pungi si il pastrez in frigider in ladita de jos a frigiderului Pt decor 100 g mascarpone 100 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime 2 pliculete zahar vanilat un pic de colorant verde banuti de ciocolata neagra

Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine apoi am adaugat 150 g zahar si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile cu restul de zahar-100 g le-am mixat 2-3 minute apoi le-am incorporat in bezea, amestecand cu miscari lente de jos in sus. La final am incorporat faina amestecata cu cacao si cernute, am folosit aceleasi miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dimensiuni de 35/24 cm, tava cu pereti detasabili, am turnat compozitia in tava, am nivelat-o si am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 25-30 min, in functie de cuptorul fiecaruia, am facut testul scobitorii. Am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca bine blatul.

Crema : De preferat sa fie facuta cu o zi inainte sau dimineata la prima ora, are nevoie sa stea la rece cel putin 6 ore.Intr-un castron de inox am pus ciocolata si 100 ml smatana pentru frisca, am pus castronul pe baie de abur si am amestecat pana ce ciocolata a devenit fluida. Am luat castronul de pe baia de abur, am acoperit cu o folie alimentara direct peste ciocolata, am lasat cca 30 min sa se mai raceasca apoi am dat la frigider pentru cel putin 6 ore sau peste noapte, in functie de cum va gestionati timpul, de preferat peste noapte eu n-am avut timp sa las peste noapte, a stat 7 ore la frigider). Dupa ce a stat la frigider am scos castronul, am luat folia alimentara, am mixat 1-2 min apoi am adaugat 100 ml smantana pt. frisca si 250 g mascarpone si am mixat bine pana am obtinut o crema ferma, la final am incorpora si nessul si am lasat sa se odihneasca cca 20 min pana am pregatit eu siropul si am sectionat blatul

Sirop : Am pus nessul si zaharul si l-am frecat bine pana am obtinut o spuma, apoi am diluat cu lapte rece.

Asamblare : Am sectionat blatul in doua, am asezat prima parte pe o tava, am insiropat bine, apoi am intins crema, peste crema am intins dulceata de zmeura si am asezat partea a doua de blat, insiropata bine, am dat la rece prajitura. Am taiat marginile si am portionat-o in 24 de bucati aproximativ egale, ghinion pe cea/cel care nimereste bucatica un pic mai mica......)))))))))))) apoi am pregatit fondantul.

Fondant : Intr-un castron de inox am pus fondantul taiat in bucati mai mici, am adaugat ciocolata si 2-3 linguri de apa, am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat pana totul a devenit o masa fluida cu o consistenta ma grosuta, daca vi se pare ca e prea gros amestecul se mai adauga un pic de apa. Am lasat castronul pe baia de abur cu focul foarte mic si m-am apucat sa glazurez bucatile de prajitura, cu atentie ca le-am siropat destul de mult. Efectiv am luat prajiturile una cate una si le-am inmuiat in fondantul cald, apoi le-am asezat pe un grilaj sa se raceasca bine.

Decor : Am mixat bine smantana cu mascarponele si zaharul vanilat, am format niste floricele albe pe fiecare prajitura, apoi am colorat cu verde restul de crema si am format niste frunzulite, in mijloc am pus cate un banut de ciocolata neagra.

 

 

Ingrediente Prajitura Primavara- 8 Martie

Blat - tava cu dimensiuni de 35/24 cm

8 oua M

250 g zahar

180 g faina

50 g cacao

un praf de sare

Crema

200 g ciocolata alba Callebaut

200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime

250 g mascarpone

1 lingura ness ( mai mult sau mai putin,in functie de cat de intens vreti gustul de ness)

Sirop

1 lingura ness

1 lingurita zahar pudra

cca 400 ml lapte rece cu 3,5% grasime

1/2 borcan de 400 g cu dulceata de zmeura galbena

Glazura

Fondant alb amestecat cu ciocolata neagra Callebaut, ( aici n-am cantitati, am pus ochiometric)- fondantul se poate face si acasa dar e mai simplu de cumparat, nu mai muncesti atat - eu am si facut, dar am preferat sa cumpar , l-am portionat cca 500 g , l-am pus in pungi si il pastrez in frigider in ladita de jos a frigiderului

Pt decor

100 g mascarpone

100 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime

2 pliculete zahar vanilat

un pic de colorant verde

banuti de ciocolata neagra

Categorii