Instructiuni de preparare
Prajitura rapida cu struguri preparata la tigaie
Mixăm ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat, până acestea din urmă se dizolvă și se obține o compoziție spumoasă. Adăugăm pe rând: uleiul, esența, laptele și omogenizăm după fiecare adaos. La final, încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt. În general, la astfel de prăjituri gen clafoutis, nu se pune praf de copt. Însă eu preparând acest desert rapid cu struguri, la tigaie, am preferat să pun, pentru siguranța coacerii și bine am făcut. Ungem tigaia cu unt, apoi turnăm compoziția în ea. Înfigem pe toată suprafața compoziției, boabe de struguri albi și negri din cei mari, de masă. Asezăm tigaia pe focul aprins, cu flacăra de intensitate medie. O acoperim cu un capac și lăsăm desertul să se coacă, până când se rumenește ușor pe margini. Avem grijă să ștergem și capacul când se aburește prea rău și testăm desertul cu scobitoarea. La suprafață nu se va rumeni, însă întoarcem desertul pe partea cealaltă, după stingerea focului. Îl mai lăsăm în tigaie 5-6 minute, cât timp pereții tigăii se vor menține încinși, iar procesul termic va mai continua asupra preparatului. Deci eu am lăsat desertul 15 minute, la foc mediu și încă 6 minute întors pe partea cealaltă, cu focul stins. Noi l-am servit ușor cald, pudrat cu zahăr cu aromă de vanilie. Strugurii albi s-au menținut întregi în timpul procesului termic, dar cei negri s-au înmuiat pe alocuri, colorând compoziția cu sucul lor.