Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged
Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged - Cum se prepara Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged.
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged
Pentru zilele de Crăciun, în afară de cornulețe și sărățele cu chimen, mi-am zis că merită să încerc o prăjitură care mi-a ”apărut” pe net și care mi s-a părut mai puțin pretențioasă, la preparare. Așa a fost, dar au intervenit alte probleme, în așa fel încât am ajustat ingredientele, etapele și modul de coacere. În fapt, am răsturnat-o de două ori, ca să fie bine coaptă, dar sincer, a meritat pentru că a ieșit foarte aromată, dulce-amăruie și tare bună! Așa că sigur o voi mai face. Pentru aceasta Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged, sunt necesare urmatoarele ingrediente: oua, zahar, unt, faina, clementine, ulei.
Ingrediente Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged 12 clementine bine coapte 15-20 grame de unt (pentru uns tava) 2-3 linguri de zahăr tos 3 ouă 1 praf de sare extrafină coaja răzuită de la o clementină 1 plic de zahăr vanilinat 5 grame de praf de copt 100 grame de zahăr tos 125 grame de făină albă 25 ml de ulei de floarea soarelui 2-3 linguri de zahăr pudră (pentru decor)Cum se prepara Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged
Se unge cu unt din belșug o tavă (baza și pereții laterali) și se tapetează cu zahărul tos (cele 2-3 linguri).
11 clementine se curăță bine de coji (inclusiv partea albă, pe cât se poate, pentru că este foarte amară și cam neplăcută) și se răzuie pe răzătoarea fină coaja celei de-a douăsprezecea.
Se taie câte o feliuță îngustă de la baza fiecărei clementine și se pun în tavă, peste untul tapetat cu zahăr.
Se face blatul din cele 3 ouă mixate bine (mai întâi albușurile, cu zahărul tos și cel vanilinat) și apoi se adaugă pe rând gălbenușurile. Se adaugă apoi făina ”în ploaie”, amestecată cu praful de copt și se mixează în continuare. Se adaugă apoi coaja răzuită de clementină și se încorporează uleiul.
Se toarnă această compoziție peste clementinele din tavă, având grijă să fie bine distribuită peste tot, ca să nu rămână spații goale.
Se dă tava la cuptorul încălzit la temperatură medie (180 grade) pentru 35-40 minute.
Când blatul s-a rumenit bine și după ce s-a împlinit timpul de coacere, se scoate tava din cuptor, se desprinde prăjitura (cu un cuțit cu pana lată) de pereții laterali ai tăvii, care se acoperă cu un platou și se răstoarnă pe acesta.
Se pudrează prăjitura cu 2-3 linguri de zahăr pudră și când se răcește, se feliază și se servește.
Prăjitura poate fi decorată mai bogat și se poate servi cu un sos de ciocolată, dar mie mi s-a părut destul de dulce și aromată, așa că nu am folosit alte arome, nici decorațiuni suplimentare.
Încearcă și rețeta de Prăjitură cu mac, foarte fragedă și gustoasă sau rețeta de Brioșe cu ghimbir și portocală. Îți recomandăm și rețeta de Prajitura Fanta, una dintre cele mai gustoase.
Ingrediente Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged
Ingrediente Prăjitura răsturnată cu clementine - Desert aromat si fraged
12 clementine bine coapte
15-20 grame de unt (pentru uns tava)
2-3 linguri de zahăr tos
3 ouă
1 praf de sare extrafină
coaja răzuită de la o clementină
1 plic de zahăr vanilinat
5 grame de praf de copt
100 grame de zahăr tos
125 grame de făină albă
25 ml de ulei de floarea soarelui
2-3 linguri de zahăr pudră (pentru decor)