Prajitura saseasca cu afine

Reteta culinara Prajitura saseasca cu afine din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Prajitura saseasca cu afine

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura saseasca cu afine

 

Pentru ziua de 8 Martie nu am pregatit ceva deosebit. Aveam branza si voiam neaparat sa fac ceva cu ea, ceva ce nu am mai facut. Si asa m-am oprit la prajitura saseasca a Crisulinei noastre, o prajitura la care am adaugat niste afine dulci si bune si stropita deasupra cu sirop de afine. Multumesc, Cris, pentru inspiratie! >:D< 

1 litru de lapte un praf de sare 100 g zahar 1 plic zahar vanilat 300 g gris 800 g branza dulce un praf de sare 150 g zahar 2 plicuri zahar vanilat 1 lgt coaja rasa de lamaie 4 oua 50 g unt 50 g faina alba afine (congelate)

Mai intai se prepara grisul. Se pune laptele la fiert impreuna cu sarea, zaharul si zaharul vanilat. Cand incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul, amestecand cu un tel sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa fiarba cateva minute, amestecand sa nu se prinda de fund. Se ia de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine.

Se toarna intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt pe fund si marginile unse cu unt. Se niveleaza grisul apoi se aplica o folie alimentara chiar peste gris pentru a nu face scoarta pana cand se pregateste crema de branza.

Intr-un bol se amesteca branza cu zaharul, zaharul vanilat si praful de sare. Se adauga pe rand cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare. Se pune si coaja de lamaie si untul la temepratura camerei. Se mixeaza bine apoi la final se adauga faina. Se omogenizeaza amestecul si se pun afinele. Se amesteca cu o spatula apoi se toarna peste grisul din tava dupa ce se indeparteaza folia. Se niveleaza frumos.

Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 35-45 de minute. Cand incepe sa devine aurie pe margini, se stinge cuptorul si se lasa 5 minute apoi se scoate din cuptor.

Se lasa sa se raceasca complet. Cu un cutit se trece pe marginea prajiturii pentru a se desprinde cu usurinta de inelul tavii dupa care se indeparteaza inelul reglabil. Se stropeste cu sirop de afine, se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Ingrediente Prajitura saseasca cu afine

1 litru de lapte

un praf de sare

100 g zahar

1 plic zahar vanilat

300 g gris

800 g branza dulce

un praf de sare

150 g zahar

2 plicuri zahar vanilat

1 lgt coaja rasa de lamaie

4 oua

50 g unt

50 g faina alba

afine (congelate)

Categorii