Prajitura Sfintiilor Constantin si Elena

Reteta culinara Prajitura Sfintiilor Constantin si Elena din categoria Prajituri. Cum sa faci Prajitura Sfintiilor Constantin si Elena

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura Sfintiilor Constantin si Elena

 

Pentru ca am si eu in familie sarbatoriti am zis sa fac si ceva dulce, asa ca de sarbatoare. Nu prea sunt in parametrii optimi dar pana la urma am incropit o prajitura, nu este ea chiar aspectoasa dar e gustoasa ( asa au zis cei care au mancat, eu nu zic sa nu ma laud).

Foaie de bezea cu alune de padure tava dimensiuni 25/35 cm 150 g albusuri 150 g zahar 100 g alune de padure prajite si macinate 20 g amidon 20 g cacao un praf de sare Foaie cu bezea si nuca macinata 2 buc, se repeta cantitatile 150 g albus 150 g zahar 120 g nuca prajita si macinata 20 g amidon un praf de sare Crema 600 g smantana pentru frisca 30 % grasime ( de preferat sa fie mai grasa 36 sau chiar 40% grasime) 300 g lapte condensat 1 pliculet vanilie bourbon Ciocolata rasa, presarata peste crema Ciocolata topita pentru glazurat cirese confiate pentru ornat

Foaie de bezea cu alnune de padure : Pentru ca am multe albusuri stranse la congelator si pentru ca imi plac mult foile de bezea cu nuca, alune sau simple, imi place sa le umplu cu diverse creme. Albusurile decongelate le-am pus intr-un castron am adaugat un praf de sare si am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Separat am amestecat alunele prajite si macinate cu amidon si cacao, apoi le-am adaugat peste bezea si le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dim de 25/35 cm si inaltime de cca5-6 cm. Am intins unuform compozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 20-25 min sau pana cand se dezlipesc usor marginile de hartia de copt. Am scos foaia din cuptor si din tava si am desfacut repede hartia de copt, am lasat sa se raceasca  bine, eu am facut foile cu o zi inainte.

Foaie de bezea cu  nuca macinata : Albusurile decongelate le-am pus intr-un castron am adaugat un praf de sare si am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Separat am amestecat nuca prajita si macinata cu amidon , apoi le-am adaugat peste bezea si le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dim de 25/35 cm si inaltime de cca5-6 cm. Am intins unuform compozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 20-25 min sau pana cand se dezlipesc usor marginile de hartia de copt. Am scos foaia din cuptor si din tava si am desfacut repede hartia de copt, am lasat sa se raceasca  bine. Am repetat inca odata toata procedura. Am avut nevoie de 2 foi  cu nuca.

Dupa ce sau racit foile le-am asezat una peste alta si le-am taiat marginile.

Crema : Smantana pentru frisca si lapte condensat le-am scos de la frigider, trebuie sa fie reci, le-am asezat intr-un castron de inox pe care l-am tinut 30 min la frigider, apoi am inceput sa mixez, la inceput la viteza mai mica, apoi la viteza mare, pana am obtinut o crema ferma, la final am adaugat si vanilia bourbon si am mai mixat 1 min. Am dat-o la rece pana am asamblat prajitura

Asamblare : Am asezat prima foaie de bezea cu nuca, am intins o parte din crema peste care am ras putina ciocolata, peste crema am asezat foaia de bezea cu alune de padure, crema si ciocolata rasa, apoi ultima foaie de bezea cu nuca. Am oprit crema si pentru ornat. Deasupra prajiturii am turnat ciocolata topita. Am dat prajitura la frigider vreo 1 ora, apoi cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte am portionat prajitura, apoi am decorat-o cu crema oprita si deasupra am pus cate-o cireasa confiata.

Ingrediente Prajitura Sfintiilor Constantin si Elena

Foaie de bezea cu alune de padure tava dimensiuni 25/35 cm

150 g albusuri

150 g zahar

100 g alune de padure prajite si macinate

20 g amidon

20 g cacao

un praf de sare

Foaie cu bezea si nuca macinata 2 buc, se repeta cantitatile

150 g albus

150 g zahar

120 g nuca prajita si macinata

20 g amidon

un praf de sare

Crema

600 g smantana pentru frisca 30 % grasime ( de preferat sa fie mai grasa 36 sau chiar 40% grasime)

300 g lapte condensat

1 pliculet vanilie bourbon

Ciocolata rasa, presarata peste crema

Ciocolata topita pentru glazurat

cirese confiate pentru ornat

Categorii