Pulpa de vita gatita incetisor (slow cooked beef)

Timp de preparare 3 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Pulpa de vita gatita incetisor (slow cooked beef)

Presupun ca va veti speria initial de numarul ingredientelor. Va rog sa ma credeti, doar numarul lor nu este motiv de ingrijorare! Preparatul este unul simplu totusi, se face aproape singur prin metoda gatirii indelungi in mijlocul mirodeniilor care poate sunt multe dar nicidecum ingrijoratoare pentru un pasionat de gusturi complexe. Sa purcedem asadar cu pulpa de vita pe care o saram, piperam si-o punem deoparte pana scotocim dupa toate condimentele. Taiem apoi cuburele potrivite morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina, ceapa, prazul si ardeii. Presaram o lingura de zahar brun intr-o tigaie de fonta, larga si cu obraz gros. Lasam sa se caramelizeze un pic fara sa amestecam deloc, adaugam brusc si deodata toata legumaria, scuturam cu putere si ne asiguram ca fiecare cuburel este acoperit cu un pic de zahar brun caramelizat. Este momentul sa stingem cu un pahar de vin rosu, amestecam abia acum pana cand alcoolul din vin se evapora si ramane doar aroma. Adaugam pasta de rosii precum si supa concentrata de vita, cat sa cuprinda pe treisferturi legumaria, acoperim si trecem la carne. Alta tigaie fierbinte si unsa bine in care prajim iute pulpa pe toate partile. Alcatuim un bouquet garni din: cardamom, ghimbir, scortisoara, cuisoare, piper si ienibahar. Nu de alta, dar sa nu trebuiasca a cauta prin vas dupa boabe, frunze si trunchi de sortiosoara - mai bine sa fie legate intr-o bucata de tifon, nu? Acestea fiind facute, trecem la un vas de fonta (sau de pamant ori ceramic), cuprinzator si potrivit pentru cuptor. Turnam legumaria la fund, adaugam pulpa fripta superficial, o frunza doua de dafin si bouquet garni. Completam cu supa sau apa...acoperim si-l uitam in cuptor 2-3 ore, depinzand de batranetea bovinei. Nu strica sa controlati o data sau de doua ori, fragezimea si sa intoarceti pulpa pe dos... Dupa trecerea acestui timp in care aveti voie sa faceti orice, inclusiv sa va caramelizati frunzeturi si sa pregatiti garnitura preferata (orez, fructe, flori comestibile, fasii de castravete sau ridichi, salata....etc), puteti scoate pulpa frageda si suculenta pe un platou fierbinte. Treceti sosul prin sita si-l inspumati cu oleaca de smantana dulce....trai nineaca! Puneti pe farfurie feliile de carne suculenta imprejmuite de garniturile alese de voi, da-i musai sa puneti din plin sosul blenduit si strecurat, fructe si verdeturi caramelizate. Toate aceste "amanunte" aduc portiei din farfurie un contrast placut de arome si texturi - ca sa nu mai vorbesc despre bogatia si complexitatea acelui sos rezultat al nenumaratelor condimente de frica. La chestia asta maiestuoasa, chiar va doresc pofta LA GATIT !

Ingrediente Pulpa de vita gatita incetisor (slow cooked beef)

2 kg pulpa de vita

ulei

morcovi

patrrunjel radacina

telina

pastarnac

ceapa rosie

praz

ardei rosu

ardei verde

zahar brun

pasta de rosii

supa de vita sau esenta de oase

vin rosu

ienibahar

piper

cardamom

dafin

scortisoara

cuisoare

ghimbir proaspat

coaja de lamaie

coaja de portocala

sare

Categorii