Instructiuni de preparare
Rata cu legume la cuptor
Avand o rata de curte, am zis ca cel mai bine ar fi sa o gatesc cu legume la cuptor, pentru ca varza cu rata am gatit mai des. Carnea de rata, mai ales cea de curte, are nevoie de un timp mai mare pana se gateste, cum zicem noi "fierbe mai greu" de aceea ca sa obinem o fripturica frageda vom pune putin carnea sa fiarba si dupa aceea o vom da la cuptor cu legumele dorite. Mai intai ne vom ocupa de carne, o vom taia bucati mai mici, apoi o vom spala bine si o vom pune la fiert intr-o oala mai mare, in care vom adauga apa suficienta, cat saacopere bine carnea, iar pe parcursul fierberii vomindeparta spuma care se formeaza. Dupa ce a dat cateva clocote vom da focul la o faza mai joasa si vom adauga foile de dafin, boabele de piper, de cardamom, putina sare si o ceapa mica, care a fost in prealabil, curatata, spalata si taiata in patru.Vom lasa carnea sa fiarba in jur de jumatate de ora. Intre timp ne vom ocupa de legume. Dupa ce le-am curatat de coaja si le-am spalat le vom taia, dar in bucati mari. Daca, cartofii sunt mai mici ii vom lasa intregi, iar daca nu, ii vom taia in functie de marimea lor, la fel si ceapa, iar brocolli va fi desfacut buchetele si usturoiul il vom lasa intreg. Dupa jumatate de ora vom scoate carnea, o vom sterge cu prosoape de hartie, o vom pune intr-un vas, vom adauga toate legumele si vom amesteca cu condimente, sare si uleiul de masline. Vom pune totul in vasul pe care vom il vom da la cuptor, iar la sfarsit vom adauga ierburile aromatice si putina din zeama de la rata.Vom da totul la cuptorul incins la 200 de grade C, timp de o ora si jumatate.Ca sa fie frageda fripturica noastra o vom acopri cu o foaie de aluminiu, iar inainte de a scoate vasul din cuptor ii vom rumeni putin fata, doar pentru aspect, nu prea mult ca sa nu se usuce carnea.Se serveste fierbinte cu o salata de cruditati sau cu o salata de rucola si boabe de rodie, asa cum am servit-o noi. A iesit foarte delicioasa si frageda ratusca noastra, asa dupa cum ne-am dorit si asteptat, iar legumele au avut o aroma deosebit de placuta de la condimentele si ierburile folosite..! Va doresc: Pofta buna ! Specific : Iordania