Reteta de amandina-varianta Miha

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Reteta de amandina-varianta Miha

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Reteta de amandina-varianta Miha

 

Musai sa va zic chiar daca nu cititi introducerile.....:))))))))))))))))) pe 2 martie sora mea cea mica intra si ea in clubul select de 50 de primaveri ...si-a exprimat dorinta ca vrea amandina - dar nu din cea alba pe care i-am facut-o anul trecut, crezand ca o surprind placut ( am zis eu ca e cu martisor si sa o fac alba si cu rosu, ia picat fata  cand a vazut albitura, ea isi dorea sa savureze o amandina clasica, asa ca anul asta m-am pus pe clasicism....), astea pe care le-am facut in avans sunt sa-si serveasca colegii la servici, urmeaza sa mai fac o serie mai sambata....de data asta m-am inspirat de la Miha - blog'' Dulciuri fel de fel'', in mare am respectat reteta, pe ici pe colo am facut cum am vrut eu....adica am facut blaturile separat, am adaugat si niste cacao in blat, am pus rom bautura nu esenta.....in fine e cazul sa ma apuc sa scriu ce am prestat....:))))))))))))))))))))) Pentru Reteta de amandina-varianta Miha sunt necesare urmatoarele ingrediente principale: oua, zahar, faina, unt, lapte si fondant.  

Ingrediente Reteta de amandina-varianta Miha Blat 7 oua mari 175 g zahar 250 g faina 50 ml apa 2 linguri ulei esenta de rom sau rom bautura 1 praf de copt 2 linguri cacao Crema 350 g unt cu 82% grasime 250 g zahar 3 galbenusuri 50 ml lapte cu 3,5% grasime esenta de rom sau rom bautura - eu am folosit Rom marca Kraken Black Spiced Sirop 250 g zahar 400 ml apa rom bautura- cat te lasa inima Fondant ( se poate face si acasa, am facut candva-am reteta postata, dar e mai usor sa-l cumperi scapi de munca depusa ) cca 500 g 3-4 linguri cacao + 100 ml apa se pun la fiert cca 60 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao Decor alveole din crema drajeuri de ciocolata sau ''viermisori'' asa le zic eu

Iata cum se prepara Reteta de amandina-varianta Miha

Blat : Eu am ales sa coc 3 blaturi separat, din compozita obtinuta am impartit-o in 3 parti egale si am copt 3 foi in tava cu dimensiunea de 25/35 cm, se poate coace si intr-o tava cu dimesiuni mai mici si iese blatul mai inalt, fiecare cum isi doreste.

Mai intai am pus la caramelizat 75 g de zahar, apoi am adaugat 50 ml apa si am amestecat bine pana ce zaharul a devenit lichid, am obtinut un sirop mai gros.

Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile, uleiul, siropul de zahar caramelizat si o lingura de rom, le-am mixat bine apoi am incorporat amestecul in albusurile batute spuma tare, cu miscari lente de jos in sus.

La final am adaugat faina, cacaua si praful de copt cernute, le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus.

Am tapetat tava cu hartie de copt si am copt 3 blaturi. Se coc foarte repede pt. ca sunt subtiri, deci atentie la cuptor.

Se lasa sa se raceasca bine foile. Daca nu vreti sa va complicati puteti sa coaceti o singura foaie si o taiati in 3 sau in 2 cum va este mai comod.

Sirop : Am pus la caramelizat zaharul, am adaugat apa (atentie la aburi), am lasat sa fiarba pana ce zaharul a devenit fluid. L-am lasat sa se raceasca, apoi am adaugat romul ( cat va lasa sufletul)).

Crema: Untul la temperatura camerei l-am mixat bine. Separat am pus cele 3 galbenusuri intr-un castron de inox, am adaugat zaharul si laptele, am amestecat bine si am pus castronul pe baie de abur, am amestecat continuu pana a inceput sa se ingroase, am adaugat si cacao si am omogenizat bine. Am lasat sa se raceasca, am adaugat si romul apoi am incorporat amestecul lingura cu lingura in untul moale. Am lasat sa se odihneasca crema pana m-am apucat sa asamblez prajitura.

Asamblare : Am asezat prima foaie in tava in care am copt, am insiropat bine (am intepat foaia cu o scobitoare ca sa intre mai bine siropul), apoi am intins o parte din crema ( daca e prea tare se mai mixeaza 1-2 min), am asezat a doua foaie si am insiropat, am intins crema (trebuie sa oprim crema si pentru ornat), am asezat ultima foaie insiropata bine. Am lasat la rece cateva ore, apoi am portionat prajitura, eu le-am facut mai micute, mai pe minimalist, fiecare le portioneaza in functie de cate portii are nevoie.

Fondant: Am pus intr-un castron de inox fondantul facut bucati mai mici, am asezat castronul pe baie de abur. Separat am facut un fel de sirop din apa si cacao (fara zahar, are fondantul destul), siropul nu foarte gros l-am pus peste fondant, am adaugat si ciocolata, am amestecat pana totul a devenit fluid. Am lasat castronul pe baia de abur si am inceput sa glazurez fiecare amandina-n parte, am luat cate o bucata si am bagat-o in castronul cu fondant, am asezat apoi pe un grilaj si am lasat sa se raceasca bine, dupa aceea am ornat cu restul de crema, am presarat si cateva drajeuri de ciocolata sau ''viermisori'' cum le zic eu....iar a doua zi m-am apucat de sedinta foto.

Vezi si reteta de Tort Amandina.

Ingrediente Reteta de amandina-varianta Miha

Ingrediente Reteta de amandina-varianta Miha

Blat

7 oua mari

175 g zahar

250 g faina

50 ml apa

2 linguri ulei

esenta de rom sau rom bautura

1 praf de copt

2 linguri cacao

Crema

350 g unt cu 82% grasime

250 g zahar

3 galbenusuri

50 ml lapte cu 3,5% grasime

esenta de rom sau rom bautura - eu am folosit Rom marca Kraken Black Spiced

Sirop

250 g zahar

400 ml apa

rom bautura- cat te lasa inima

Fondant ( se poate face si acasa, am facut candva-am reteta postata, dar e mai usor sa-l cumperi scapi de munca depusa )

cca 500 g

3-4 linguri cacao + 100 ml apa se pun la fiert

cca 60 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao

Decor

alveole din crema

drajeuri de ciocolata sau ''viermisori'' asa le zic eu

Categorii