Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci

Reteta culinara Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci

 

Se zice că sarmalele sunt turcești, la origine, dar adevărul este că de la Urali și până la Atlantic, multe popoare revendică acest preparat ca pe o mâncare națională. În fapt, sarmalele din aceste țări diferă, adeseori, ca ingrediente și mod de preparare, sau servire și sigur cei de la care se spune că am luat acest preparat (turcii) nu le fac cu carne de porc, jambon și slăninuță, ca noi. Motiv pentru care putem zice liniștiți că e, totuși, un preparat național românesc și nu turcesc, pentru că se deosebește de acela al vecinilor noștri exact prin ceea ce este esențial: conținutul. Eu fac numai sarmale de post, o dată sau de două ori pe an și-mi plac mai ales cele cu crupe de porumb (cum se zice la noi, în Moldova), sau păsat (cum se zice în alte regiuni).  Este o rețetă veche, de pe vremea când orezul era o raritate la noi. Astăzi puțini știu de acest fel de sarmale și mult mai puțini le și prepară, pentru că nu prea se găsește materia primă.  Îmi place să fac aceste sarmale mai mari (dar asta depinde și de calitatea frunzei de varză murată) și să le mănânc reci, fără altceva, pentru că ele conțin deja materia primă a mămăliguței. Din ingredientele de mai jos am făcut 74 de sarmale (câte 6 bucăți/porție).  

Ingrediente Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci

500 grame crupe (păsat) de porumb

500 grame ciuperci champignons

2 morcovi

1 pătrunjel

3 cepe

ulei pentru călit legumele

500 ml suc de roșii

sare

piper

cimbru (facultativ)

mărar uscat (facultativ)

2 verze murate (medii)

Categorii