Sarmale in dovleac

Timp de preparare 3 ore si 20 minute

Dificultate Ridicata

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Sarmale in dovleac

Ai de lucrat cu dovleacul și ai nevoie de niște mușchi, având în vedere că dovleacul este destul de greu... așa că am cerut ajutorul soțului meu, care l-a pregătit după indicațiile mele :)) Spăl bine dovleacul pe exteriorul cu apă, apoi se usucă cu un prosop curat de bucătărie. Tăiați un capac și îndepărtați semințele de dovleac. Grosimea dovleacului meu era de 7 cm... mi s-a parut prea gros asa ca l-am "curatat" cu o lingura sau alta unealta usor ascutita, de pe peretii dovleacului, pana am ajuns la o grosime de 5 cm. Aveți grijă să nu străpungeți dovleacul și să nu aruncați resturile din dovleac, acestea pot fi folosite la o plăcintă, de exemplu, sau orice altceva doriți. Pentru umplutură: am curățat ceapa și am tăiat-o în bucăți mici. Prăjesc ușor ceapa în uleiul încins. Am adaugat orezul spalat in mai multe ape, cimbru uscat, pasta de rosii, sare si piper. Am mai lasat compozitia pe foc inca 2-3 minute. Carnea s-a pregatit cu o zi inainte, adica carnea de porc cu putina grasime (se mai poate adauga, in functie de cum va place) se trece prin masina de tocat, iar carnea de vitel se curata de eventuale coaste si se toaca si Aceasta. Puneți carnea în boluri separate. Peste carnea de porc se pune putin mai mult de jumatate din prajitura pregatita, iar restul se pune in carne de vitel. Amesteca bine compozitiile si adauga putina apa calduta (cca 1 cana) pentru ca sarmalele sa nu devina tari. Fileurile de porc se umplu cu varza murata si se fac sarmale, iar foile de vitel se umplu cu vitel si se ambaleaza sarmale. Pentru că nu aveam o oală atât de mare în care să încapă toată varza mea, le-am fiert separat. ATENTIE, sarmalele le-am fiert doar jumatate, dupa ce au inceput sa fiarba, le-am mai lasat sa fiarba 20-30 de minute. Le-am lasat sa se raceasca atat de mult incat sa nu mi-au ars mainile, apoi am transferat varza in „oala” de dovleac. Pe fundul dovleacului am pus crengute de cimbru uscat si marar, iar sarmalele le-am intercalat cu varza si vita de vie. Am turnat vinul peste sarmale si am pus capacul de dovleac. Am pus dovleacul cu sarmale in tava mare de la aragaz, am pus tava de dovleac la cuptorul incins la 160 de grade pentru 2,5-3 ore. Pentru servire am facut o mamaliga pe care am turnat-o intr-o tava unsa cu putin ulei. Cand mamaliga s-a racit si s-a calit, am taiat bucatele din mamaliga cu forma rotunda, pe care le-am prajit intr-o tigaie grill unsa cu putin ulei. Se serveste cu smantana, ardei iute si neaparat o bucata generoasa de dovleac copt. Cu plăcere!!

Ingrediente Sarmale in dovleac

1 dovleac de 9,5 kg

1,5 kg pulpa de porc cu putina grasime

1 kg carne de vitel

2 cepe albe mari

2 cepe rosii mari

70 ml ulei de masline

150-200 gr orez cu bobul lung

2 linguri sare

2-3 linguri cimbru uscat

1 lingura piper macinat

120 gr pasta de tomate

1 crenguta de cimbru si marar

250 ml vin rosu(eu am folosit must)

foi de vita de vie(la borcan am avut eu)

foi de varza murata(eu le-am avut pregatite dinainte)

pentru servit: ardei iute

smantana

mamaliga

Categorii