Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca
Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca - Iata cum se prepara Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca
Sarmalele in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca sunt un preparat traditional cu radacini adanci in bucataria romaneasca, dar si in alte bucatarii balcanice si din Orientul Mijlociu. Acestea constau in foi de vita de vie umplute cu un amestec de carne tocata, orez, ceapa si diverse condimente, apoi fierte incet intr-un sos aromat, adesea pe baza de rosii sau zeama de lamaie. Aceasta mancare este apreciata pentru combinatia sa de arome intense si texturi delicate, fiind adesea servita la mesele festive sau in cadrul reuniunilor de familie. Sarmalele in foi de vita de vie sunt un simbol al ospitalitatii si al traditiei culinare romanesti, aducand pe masa un gust autentic si o legatura cu trecutul, fiind transmise din generatie in generatie. Fiecare gospodina sau bucatar are propria reteta, adaptata gusturilor personale, ceea ce face ca acest preparat sa fie extrem de variat si apreciat.
Ingrediente Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca 500 g carne tocata (porc, vita sau amestec) 200 g orez 2 cepe mari, tocate marunt 1 morcov, ras fin 50 ml ulei 1 legatura de marar proaspat, tocat 1 legatura de patrunjel proaspat, tocat 1 lingura de pasta de tomate Sare si piper dupa gust 1 lingurita cimbru uscat Foi de vita de vie (aproximativ 40-50 foi) Zeama de lamaie sau otet (pentru blansare foi) 250 ml bulion sau suc de rosii Frunze de dafinCum se prepara Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca
Pregatirea foilor de vita de vie: Daca folosesti foi de vita proaspete, spala-le bine si opareste-le in apa clocotita cu putina sare si zeama de lamaie sau otet timp de 2-3 minute, pana se inmoaie. Daca folosesti foi conservate (murate), trebuie doar sa le clatesti bine in apa rece pentru a indeparta excesul de sare. Lasa-le sa se raceasca pe un prosop curat.
Pregatirea umpluturii: Intr-o tigaie, caleste ceapa si morcovul in ulei pana devin aurii si moi. Adauga orezul spalat si scurs, continuand sa calesti pentru cateva minute. Intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu legumele calite, verdeturile tocate, pasta de tomate, cimbrul, sarea si piperul. Asigura-te ca ingredientele sunt bine combinate. Impachetarea sarmalelor: Asaza cate o lingurita din amestecul de carne pe fiecare foaie de vita. Impatureste marginile laterale si ruleaza foaia strans, formand mici rulouri. Repeta procesul pana termini toate foile si umplutura.
Gatirea sarmalelor: Asaza cateva foi de vita de vie pe fundul unei cratite mari, pentru a preveni lipirea sarmalelor. Asaza sarmalele in straturi compacte in cratita. La fiecare strat, poti adauga cateva frunze de dafin. Toarna deasupra bulionul sau sucul de rosii si adauga suficienta apa sau supa de carne, astfel incat sa acopere sarmalele. Pune un capac pe cratita si fierbe la foc mic timp de 2-3 ore. Verifica periodic sa nu scada prea mult lichidul, adaugand apa daca este necesar. Servire: Sarmalele in foi de vita de vie se servesc calde, de obicei alaturi de smantana si mamaliga, dar si de ardei iuti . Pot fi, de asemenea, savurate reci, a doua zi, cand aromele sunt si mai bine impregnate. Recomandam si ardei umpluti Aceasta este o reteta de baza, dar poti personaliza sarmalele dupa gust, adaugand alte condimente sau tipuri de carne.
Ingrediente Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca
Ingrediente Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca
500 g carne tocata (porc, vita sau amestec)
200 g orez
2 cepe mari, tocate marunt
1 morcov, ras fin
50 ml ulei
1 legatura de marar proaspat, tocat
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat
1 lingura de pasta de tomate
Sare si piper dupa gust
1 lingurita cimbru uscat
Foi de vita de vie (aproximativ 40-50 foi)
Zeama de lamaie sau otet (pentru blansare foi)
250 ml bulion sau suc de rosii
Frunze de dafin