Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

Reteta culinara din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

 

Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din pacate le  o data pe an cand se face hramul bisericii in satul respectiv si le duc la 20 de km de Bacau. Atunci se incinge cuptorul vechi de peste 100 de ani. Cu timpul s-au modernizat multe in curtea omului. S-a daramat casa veche cu cerdac, s-a construit una noua cu etaj, insa cuptorul a ramas, inca a ramas. Duc oala seara pe la 7, se baga in cuptorul pregatit de cu zi. Am gasit inca 7 oale adunate de pe la neamuri si vecini cu a mea erau 8 oale  pregatite. La 8 PM se sigileaza gura cuptorului cu lut si ceva paie pentru priza si se scoate capacul de la gura sobei a 2-a zi cand se sfarseste slujba la biserica, cand fiecare vine sa-si ia sarmalele calde asteptate de musafiri. Frumoase traditii, sper sa se pastreze cat mai mult timp. Multumesc pe aceasta cale Valentinei pentru ca a pastrat cuptorul  si pentru ca imi face loc mereu si oalei mele .Daca aveti astfel de noroc, faceti neaparat, chiar daca procesul este lung, rezultatul insa este unul pe masura. Ies putin coapte si un parfum si gust aparte.

Ingrediente Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

Pentru oala mea de 8 l am folosit

1,5 kg pulpa porc

1 kg pulpa vita

400 gr burta porc

1 cana mare orez rotund

1 cana mica untura de pasare (rata,gasca,gaina)

1 kg ceapa

1 kg rosii

Piper

Cimbru

Marar (optional)

Ceapa verde

Sare

1 cana de bors de putina daca varza este dulce

1 capatina varza dulce aleasa pentru sarmale

Frunze de vita

5-6 Bucati de sorici afumati

Tije de marar uscat

Categorii