Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne
Reteta culinara din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne
Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din pacate le o data pe an cand se face hramul bisericii in satul respectiv si le duc la 20 de km de Bacau. Atunci se incinge cuptorul vechi de peste 100 de ani. Cu timpul s-au modernizat multe in curtea omului. S-a daramat casa veche cu cerdac, s-a construit una noua cu etaj, insa cuptorul a ramas, inca a ramas. Duc oala seara pe la 7, se baga in cuptorul pregatit de cu zi. Am gasit inca 7 oale adunate de pe la neamuri si vecini cu a mea erau 8 oale pregatite. La 8 PM se sigileaza gura cuptorului cu lut si ceva paie pentru priza si se scoate capacul de la gura sobei a 2-a zi cand se sfarseste slujba la biserica, cand fiecare vine sa-si ia sarmalele calde asteptate de musafiri. Frumoase traditii, sper sa se pastreze cat mai mult timp. Multumesc pe aceasta cale Valentinei pentru ca a pastrat cuptorul si pentru ca imi face loc mereu si oalei mele .Daca aveti astfel de noroc, faceti neaparat, chiar daca procesul este lung, rezultatul insa este unul pe masura. Ies putin coapte si un parfum si gust aparte.
Ingrediente Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne
Pentru oala mea de 8 l am folosit
1,5 kg pulpa porc
1 kg pulpa vita
400 gr burta porc
1 cana mare orez rotund
1 cana mica untura de pasare (rata,gasca,gaina)
1 kg ceapa
1 kg rosii
Piper
Cimbru
Marar (optional)
Ceapa verde
Sare
1 cana de bors de putina daca varza este dulce
1 capatina varza dulce aleasa pentru sarmale
Frunze de vita
5-6 Bucati de sorici afumati
Tije de marar uscat