Sarmalute de post, cu ciuperci si pasat

Reteta culinara Sarmalute de post, cu ciuperci si pasat din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Sarmalute de post, cu ciuperci si pasat

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Sarmalute de post, cu ciuperci si pasat

 

Multe popoare revendică sarmalele, ca pe o mâncare națională. În esență, ele diferă ca mod de preparare și ingredinte folosite. Turcii, de la care se presupune că am luat acest preparat, nu folosesc carne de porc, jambon sau slăninuță, deci avînd în vedere modul de preparare și servire, putem spune că este o mîncare națională. Bunica mea făcea des sarmale de post, cu hribi uscați pe lespede și păsat (crupe cum li se spune în Moldova).Credeți-mă pe cuvânt, erau excelente! De data asta, m-am gândit la niște sarmale de post, cu ghebe măcinate și făină de mălai (păsat/crupe n-am găsit la piață), învelite în foi de varză acră. Din ingredientele de mai jos, am făcut 42 sarmale.    

1-2 verze murate (în funcție de mărime) 1 borcan de 800 ml cu ghebe măcinate (sau 500 g ciuperci champignon) 1-2 cepe 2 rădăcini de morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 roșie proaspătă (opțional) 100-150 ml suc de roșii (sau pastă de tomate) ulei de floarea soarelui pentru sotat legumele 250-300 g făină de porumb, grisată sare de bucătărie, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei dulce, după gust ardei iute, pentru servit (opțional)

Separăm frunzele de varză și dacă sunt prea acre, le punem în apă rece, la desărat, cam jumătate de oră, apoi la scurs, într-o sită.

Observație: Dacă folosim ciuperci champignons, le curățăm și le spălăm bine, apoi le tăiem mărunt. Dacă vă deranjează gustul dat de pielița de pe pălăriuță, puteți s-o îndepărtați!

Curățăm ceapa, morcovii, pătrunjelul și roșia și le spalăm bine. Ceapa și roșia le toacăm mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina le dăm prin răzătoarea mare.

Turnăm ulei într-o tigaie, îl încingem și sotăm ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul și pătrunjelul). Adăugăm apoi roșia și sucul de roșii și lăsăm să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi.

Observație:Dacă folosiți ciuperci champignons, puneți-le odată co roșia și sucul de roșii!

Oprim focul și adăugăm ghebele (sunt deja prefierte și măcinate), făina de mălai și asezonăm cu condimente, după gust și preferință.

După ce compoziția s-a răcit, începem să împachetăm sarmalele!

Dacă frunzele sunt prea mari, se tăiem în două sau în patru bucăți și îndepărtăm nervurile și cotoarele.

Umplem frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângem prea tare ca să nu se spargă sarmalele, când fierb. Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra putem pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După vreo oră, oprim focul (gustăm dacă sarmalele sunt fierte!) și lăm să se răcească cu capacul pus pe oală.

Sarmalele de post, cu ciuperci și păsat, se pot servi chiar și reci, cu sau fără mămăliguță, cu ardei iute dacă doriți.

Poftă bună!

 

Ingrediente Sarmalute de post, cu ciuperci si pasat

1-2 verze murate (în funcție de mărime)

1 borcan de 800 ml cu ghebe măcinate (sau 500 g ciuperci champignon)

1-2 cepe

2 rădăcini de morcov

1 rădăcină pătrunjel

1 roșie proaspătă (opțional)

100-150 ml suc de roșii (sau pastă de tomate)

ulei de floarea soarelui pentru sotat legumele

250-300 g făină de porumb, grisată

sare de bucătărie, după gust

piper măcinat, după gust

boia de ardei dulce, după gust

ardei iute, pentru servit (opțional)

Categorii