Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii
Reteta culinara din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii
Toamna, când frunzele de viță de vie nu mai sunt bune iar varza încă nu s-a murat, delicioasele sarmale pot fi învelite și în foi de varză dulce, care se găsește din belșug. Pentru ca să putem rula sarmalele, frunzele de varză dulce trebuie opărite în prealabil, în apă fierbinte cu sare. Sarmalele au la bază carnea tocată amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită, de regulă, în foi de varză (proaspătă sau murată), de viță de vie, hrean sau ștevie etc. în formă de rulou. Dacă dorim ca sarmalele să fie de post, înlocuim carnea din umplutură cu ciuperci, soia, legume tocate și eventual păsat de porumb (crupe) în loc de orez. Cele cu păsat de porumb și hribi (uscați pe lespede, în cuptorul de pâine), sunt preferatele mele, de când eram copil. Erau specialitatea bunicii mele din partea mamei. Din ingredientele de mai jos au rezultat 30 sarmale, ceva mai mari, deoarece am tăiat frunzele de varză, doar în două bucăți. Rețetă românească.
Ingrediente Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii
1 varză proaspătă, mare (de aprox. 1,5-2 kg)
650-700 g carne tocată de porc, mai grasă (sau amestec porc și vită)
2 cepe mari
1/2 l suc de roșii, din cămara proprie - pentru fiert sarmalele
1 pahar cu orez
2 linguri pastă de roșii (suc de roșii sau 2 roșii proaspete, medii) - pentru compoziție
3-4 linguri ulei de floarea soarelui
sare de bucătărie
piper măcinat
boia de ardei dulce