Sarmalute in foi de vita

Instructiuni de preparare Sarmalute in foi de vita
Ceapa se toaca si se caleste in putin ulei, picurand un pic de apa cand devine sticloasa se adauga si orezul spalat si se mai lasa vreo 5 min pe foc, eventual mai picuram un pic de apa sa nu se prinda. Apoi se adauga pasta de tomate si se ia de pe foc.
Cand "bulgura" se raceste se adauga carnea tocata, sare, piper si cimbru dupa gust, si marar verde tocat marunt. Se amesteca bine. Frunzele de vita se pastreaza de obicei in saramura, asa ca inainte de a le folosi se pun la desarat in apa rece timp de minim o ora. Daca dupa acesta inca sunt sarate, se oparesc pentru cateva secunde.
Cand bulgura si frunzele de vita de vie sunt gata se trece la "impletitul " sarmalelor. Pe fiecare frunza se pune o mica gramajoara cu bulgura si apoi se ruleaza iar capetele se baga in interiorul cilindrului format.
Intr-o oala care merge bagata in cuptor se aseaza un strat de frunze apoi se aseaza sarmalutele in cercuri concentrice, deasupra se aseaza inca un strat de frunze si deasupra se aseaza o farfurie de ceramica care sa tina sarmalutele pe fundul oalei.
Apoi se pune apa rece pana apa se vede la capatul farfuriei. Oala cu sarmale se pune pe foc mic pana da in clocot, intre timp se aprinde cuptorul sa se incalzeasca. Cand apa a dat in clocot sarmalele se baga la cuptor la foc mic si se tin cam o ora, se gusta din cand in cand.
Cand sunt aproape gata se toarna si bors dupa gust cam 200ml, si se mai da la cuptor pt inca 15 min macar. Cand sarmalutele sunt gata se servesc aburinde cu smantana.
Ingrediente Sarmalute in foi de vita
4 cepe
1 pahar mic de orez
600-700 g carne tocata vita sau vita+porc
1 lingura cu varf cu pasta de tomate
sare, piper si cimbru
bors
marar verde
foi de vita