Savarina reinterpretata, cu sofran si crema de vanilie

Timp de preparare o ora si 30 minute

Dificultate Ridicata

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Savarina reinterpretata, cu sofran si crema de vanilie

Pentru aluat: in prima faza se pune sofranul cu apa calduta intr-un castron sa stea 10 minute la infuzat. Intr-un alt castron se pune laptele cald, zaharul, drojdia si 2 linguri faina. Se amesteca si se lasa la dospit 10 minute. Se bat ouale cu sarea, se adauga uleiul, maiaua si apa infuzata cu sofran. Se adauga treptat faina, se amesteca cu telul, iar cand aluatul devine prea greu se amesteca cu lingura. Nu este nevoie ca aluatul sa fie framantat, este suficient sa amestecati cu lingura, pana faina este incorporata si aluatul devine moale si lipicios. Se acopera cu prosop si se lasa la dospit 30 minute. Intre timp se pregatesc formele de tarte, se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina. Dupa dospire, se imparte aluatul si se umplu formele avand grija sa nu fie prea pline, doar treisferturi, avand in vedere ca aluatul va mai creste in timpul coacerii. Se lasa sa mai dospeasca inca 10 minute, apoi se coc la 180 grade pentru 25-30 minute. Se scot din forme si se lasa sa se raceasca complet pe un grilaj. Pentru crema: se pune intr-o cratita cu fund dublu 400 ml lapte, zaharul si semintele de la o pastaie de vanilie. Se pune pe foc si se lasa sa se infierbante. In restul de lapte rece se pun galbenusurile si amidonul alimentar. Se amesteca cu un tel pana amidonul se desface si nu mai sunt cocoloase. Cand laptele este fierbinte, se adauga putin cate putin peste amestecul de galbenusuri. Se transfera totul in craticioara, se pune din nou pe foc si se amesteca pana incepe sa se ingroase. La final se adauga untul taiat cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema(sa nu prinda pojghita) si se da la frigider pana se raceste. Pentru asamblare: de la fiecare forma se taie partea de deasupra(se poate taia si pe jumatate). Cea rotunda am scufundat-o intr-o cratita mai mare in care am facut siropul cu apa de trandafiri. Alutaul este ca un burete, va absorbii mult lichid, asta e bine. Punem baza aluatului pe un platou. Crema de vanilie o punem intr-un pos si facem moate de crema peste aluat. Din loc in loc am pus peste crema zmeura si afine. Insiropam capacul la fel ca si baza si o punem cu grija peste crema. Ungeti capacul cu dulceata, asa cum e in reteta de baza, sau procedati cum va taie pofta inimii. Eu am folosit un topin gros gata preparat din nuci verzi si scortisoara. Pentru decor am folosit petale de trandafiri si cativa fulgi de nuca de cocos. Pentru cealalta savarina, cea dreptunghiulara, am procedat la fel ca si la prima. Taiat capac, apoi insiropat cu apa amestecata cu sirop din flori de soc. Pentru ca nu mi-au ramas decat 2 linguri de crema de vanilie, am batut frisca 400ml smantana cu 2-3 linguri zahar. Am amestecat frisca batuta cu restul de crema de vanilie. Am umplut savarina cu frisca, am pus de data aceasta zmeura din belsug, iar la final am pus capacul insiropat. Deasupra acelasi toping si fulgi de migdale. Am dat ambele savarine la frigider pentru cateva ore. Sa aveti pofta!!!

Ingrediente Savarina reinterpretata, cu sofran si crema de vanilie

Pentru aluat:

4 oua

500 gr faina

1 lingurita sofran

50 ml apa calduta

250 ml lapte cald

2 linguri zahar brut

1 plic de drojdie uscata (7g)

1 praf de sare

50-70 ml ulei

Pentru crema:

4 galbenusuri

500 ml lapte

1 pastaie de vanilie

50 gr unt gra

4 linguri rase amidon alimentar

4 linguri zahar brut

In plus:

400 ml smantana pentru frisca

2-3 linguri zahar brut

Pentru siropul 1: 400 ml apa+70-80 ml sirop de trandafiri

Pentru siropul 2: 400 ml apa+70-80 ml sirop din flori de soc

Pentru deasupra: Toping din nuci verzi cu scortisoara

In plus(optional): zmeura si mure

Pentru decor:

Petale de trandafiri+fulgi din nuca de coco

Fulgi de migdale

Categorii