Sufleu de caise cu sodou de vanilie
Instructiuni de preparare Sufleu de caise cu sodou de vanilie
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si marmelada, apoi se bat, pîna cînd se întareste spuma din nou, ca o zapada . Spuma se desarta într-o cratita de 1 1/2 l, unsa bine cu unt solid, care se introduce în cuptorul bine încalzit, la foc mijlociu; erata se asaza într-o tava cu apa fierbinte .
Focul se reduce, imediat, la submijlociu si sufleul se lasa sa se coaca 25?30 minute. Nu se deschide cuptorul 15 minute; dupa aceea, focul se reduce, daca cuptorul rumeneste prea tare. Sufleul nu trebuie sa se rumeneasca, ci numai sa se coaguleze bine .
Tava se scoate apoi din cuptor, sufleul se lasa sa se raceasca în forma în care s-a copt, apoi se tine o in frigider, ca sa devina mai consistent. Daca s-a lipit de marginea cratitei, sufleul se dezlipeste cu cutitul, ca sa nu împiedice rasturnarea.
Deasupra se pune un platou cu marginea de cea 3 cm înaltime si, printr-o miscare rapida, se rastoarna împreuna cu cratita . Se orneaza deasupra cu frisca cu sau fara gelatina cu ajutorul cornetului cu sprit crestat. Se poate servi si ornat.
Intr-un cazanel smaltuit de cea 2 l, galbenusurile se freaca cu o lingura ie zahar si se dilueaza cu laptele rece, adaugat cîte putin la început.
Cazanelul se asaza pe un vas cu apa clocotita si compozitia se bate cu telul în forma de para, 10 minute, pîna cînd se leaga ca un sodou subtire, insistînd pe fundul cazanelului, ca sa nu se coaguleze galbenusurile.
Dupa ce s-a luat de pe aburi, se pune zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca . Sodoul rece se toarna în jurul cremei,, pe platou; se mai lasa la frigider 2-3 ore, apoi se serveste.
Ingrediente Sufleu de caise cu sodou de vanilie
pentru Crema:
4 albusuri,
200 g zahar tos,
o lingura cu vîrf marmelada de caise (150 g),
250 g frisca batuta si îndulcita.
pentru Sodoul:
4 galbenusuri,
500 ml lapte,
30 g zahar,
un plic cu zahar vanilat.