Supa de chimen (zama de chimin) - supa nr. 365

Reteta culinara din categoria Supe/Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Supa de chimen (zama de chimin) - supa nr. 365

Timp de preparare 30 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Supa de chimen (zama de chimin) - supa nr. 365

 

  Uite ca am ajuns si la reteta de supa/ ciorba cu numarul 365. Adica pentru fiecare zi a anului cate o ciorba !!! Daca nu aveti inspiratie trageti cu ochiul la mine !!!  De multisor nu am mai facut aceasta zama de chimin[ cum ii zice pe la noi in Ardeal] ce o mancam in copilarie . Este atat de gustoasa si digestiva desi nu are carne. Trebuie sa o incercati neaparat.

100 ml ulei 2 linguri rase de chimen 2 linguri de faina alba 1 lingurita boia dulce de ardei 1 ceapa 1 morcov mare 1 patrunjel radacina mic 3 l apa patrunjel verde pt decor piper negru macinat sare Pt crutoane : paine mai uscata , sare , putin ulei. Preparati crutoanele dintr-o paine usor mai uscata . Eu am folosit paine neagra cu cartofi . Feliile paine le-am taiat  in patratele mici de 2/2 cm . Am pus patratelele de paine intr-o tava tapetata cu hartie de copt , le-am sarat si le-am stropit cu putin ulei . Am dat tava la cuptor pana painea a inceput sa se rumeneasca usor . Atentie !!!  Daca nu sunteti atenti crutoanele fiind marunte pot trece usor la stadiul de carbonizat . Intr-o oala cu jumatate din ulei se rumenesc usor semintele de chimen , timp de 2 minute . Prin prajire semintele de chimen elibereaza mai multa aroma . Turnati apa deasupra si dati in clocot sa preparati un fel de ceai .. In alata oala  puneti ceapa la prajit , Imediat se pune si faina . Se amesteca si se pune deasupra putina apa rece sa nuse faca cocoloase .  Nu exagerati cu prajitul fainii ca si cum se face un rantas . Puneti in oala morcovul si patrunjelul  taiate cubulete . Turnati zeama strecurata de la  fiertura cu chimen . Sarati. Lasati sa fiarba 15 minute pana cand zarzavatul este patruns. Piparati si gustati daca mai este nevoie de sare .  Serviti supa de chimen decorata cu frunzulite de patrunjel . Crutoanele de paine prajita se pun in supa doar la servire ca sa fie crocante .  Pofta buna !!!!

Ingrediente Supa de chimen (zama de chimin) - supa nr. 365

100 ml ulei

2 linguri rase de chimen

2 linguri de faina alba

1 lingurita boia dulce de ardei

1 ceapa

1 morcov mare

1 patrunjel radacina mic

3 l apa

patrunjel verde pt decor

piper negru macinat

sare

Pt crutoane : paine mai uscata , sare , putin ulei.

Categorii