Tarta cu sparanghel si parmezan
Reteta culinara Tarta cu sparanghel si parmezan din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Romania. Cum sa faci Tarta cu sparanghel si parmezan
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tarta cu sparanghel si parmezan
Este încă sezonul sparanghelului și pentru că l-am găsit într-un supermarket, m-am gândit să fac ceva bun. Mi-a placut foarte mult cum arata tarta Cristinei Mazilu si m-am inspirat de la ea pentru aceasta reteta.
-pentru blat: 100 g unt 1 sau 200 g faina 2 linguri smantana sare -pentru umplutura: 500 g sparanghel proaspăt 80 g parmezan 100 ml crema pentru gatit 2 oua 2 catei de usturoi sare piperAluat: Intr-un bol se pune faina, untul rece taiat cubulete, oul, smantana si sarea si se framanta cu mana pana se obtine un aluat omogen. Pregătiți o tavă dreptunghiulară de tartă și întindeți aluatul într-o foaie subțire potrivită. Se pune in tava, se lipeste bine de margini, iar daca mai este un surplus peste tava se taie. Se intepa cu o furculita din loc in loc si se da la frigider pentru o ora. Peste aluat se pune o tava de copt si se presara cu fasole sau bile speciale de copt si se da tava la cuptorul incins la 180 de grade pentru 15 minute, apoi se indeparteaza hartia de copt cu fasolea si se lasa 15-20 de minute. Floricele de porumb pot fi tăiate din aluatul rămas pentru a decora tarta. Dam la cuptor pentru 15-20 de minute, pana se rumenesc frumos. Sparanghelul se spala, iar cu ajutorul unui curatator curata fiecare tulpina separat, de la mijloc pana la baza. Ștergeți bine cu un prosop de bucătărie. Răziți brânza (eu am avut felii de parmezan și le-am tocat cu un cuțit), zdrobiți usturoiul cu presa sau tocați foarte fin. Se amestecă ouăle, apoi se adaugă smântâna de gătit, parmezanul și usturoiul, se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat. Se toarna compozitia in crusta copta, iar deasupra aseaza bucatile de sparanghel (eu am taiat tulpinile in diferite marimi si le-am asezat in ordine descrescatoare incepand dintr-un colt, creand un fel de triunghiuri mari). Coacem tarta aproximativ 40 de minute, pana compozitia se ingroasa si se rumeneste.
Ingrediente Tarta cu sparanghel si parmezan
-pentru blat:
100 g unt
1 ou
200 g făină
2 linguri smântână
sare
-pentru umplutură:
500g sparanghel proaspăt
80g parmezan
100ml smântână pentru gătit
2 ouă
2 căței de usturoi
sare
piper