Tarta de vara cu afine

Timp de preparare o ora si 45 minute

Dificultate Usor

Sursa reteta PetitChef.ro

Instructiuni de preparare Tarta de vara cu afine

Intr-un bol se pun faina, zaharul pudra, putina sare si migdalele macinate si se amesteca bine. Untul se taie in bucatele mici si se adauga si el peste faina. Lasati de-o parte orice ustensila si folositi-va mainile pentru a amesteca faina cu untul pana cand obtineti faramituri similare cu cele de paine. Apoi, adaugati galbenusul si cele 3 linguri de apa, amestecati bine si veti obtine o coca omogena, care nu se lipeste de maini si care este destul de tare. Aceasta trebuie imbracata in folie de aluminiu si data la rece pentru 30 de minute. Dupa ce timpul s-a scurs, scoateti coca, intindeti-o pe un fund de lemn cu putina faina ca sa nu se lipeasca de acesta si mulati-o apoi pe o forma mare de tarta (de aprox 23 cm diametru). Sa nu va speriati daca atunci cand o intindeti nu are o forma rotunda; ea poate fi modelata foarte usor si cu mana, direct in forma. Aluatul trebuie intins pana in partea de sus a formei, nu lasati nici un spatiu liber. Incingeti cuptorul la 200 grade (foc maricel) si, intre timp, puneti o hartie de copt peste aluat si apoi boabe de fasole pentru ca acesta sa nu creasca excesiv cat timp va sta in cuptor. Bagati totul la cuptor si lasati-le sa se coaca 10-15 minute. Apoi scoateti blatul de tarta, indepartati fasolea si hartia de copt si introduceti din nou in cuptor unde va trebui sa stea pana cand aluatul devine auriu pe margini. Trebuie sa fiti atenti sa nu-l lasati prea mult, pentru ca la final va fi prea crocant sau s-ar putea arde. Cand este gata, lasati-l la racit pana preparati compozitia. In timp ce operatiunea "blatul de tarta" se desfasoara in cuptor, va trebui sa pregatiti compozitia cremoasa. Intr-un bol, bateti galbenusurile, zaharul, amidonul si putina esenta de vanilie. Incalziti laptele intr-o oala si adaugati cateva linguri si peste amestecul de galbenusuri, pentru a-l face mai moale. Apoi, adaugati acest amestec peste lapte, nu inainte de a va asigura ca laptele este caldut, nu fierbinte. Daca adaugati totul peste laptele fierbinte sau care da in clocot, crema nu va deveni crema, ci se va face cocoloase de care nu mai reusiti sa scapati. Amestecati in continuu pana observati ca incepe sa devina mai tare, si opriti focul inainte de a da in clocot (daca apuca sa dea in clocot, va deveni prea tare). La final, trebuie "asamblate" toate partile de tarta. Pe aluat, se presara dupa pofta inimii afinele proaspete. Eu am folosit 2 pumni, insa puteti folosi si mai multe daca vreti; ideea de baza: trebuie sa acopere cat mai egal aluatul. Apoi, turnati peste ele (cu o lingura/ polonic) crema de vanilie si presarati zaharul pudra deasupra. Introduceti totul din nou in cuptorul incins la 200 grade pentru inca 15-20 de minute, astfel incat crema sa se mai intareasca un pic. Cand este gata se scoate, se lasa la racit si se serveste rece, eventual cu frisca proaspata.

Ingrediente Tarta de vara cu afine

Pentru aluat:

250g faina

1/4 cana migdale macinate

1 lingura zahar pudra

150g unt rece

1 galbenus

3 linguri de apa si un praf de sare

Pentru compozitie:

4 galbenusuri

1 lingura amidon

50g zahar

300ml smantana pentru gatit

esenta de vanilie

2 cani afine (sau 2 pumni de afine)

50g zahar pudra

Categorii

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional - Cum se prepara acesti Cartofi țăr

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica - Cu

Reteta Burger de casa, un pranz perfect pentru intreaga familie

Reteta Burger de casa, un pranz perfect pentru intreaga familie

Burger de casa - Pas 1. Carnea tocata o amestecam cu o lingurita de ketchup, una de mustar, sare si

Parjoale moldovenesti pufoase, reteta de chiftele suculente si gustoase

Parjoale moldovenesti pufoase, reteta de chiftele suculente si gustoase

Parjoale moldovenesti pufoase - Cateva felii de paine sau o chifla vechi de 2 zile sau mai mult se p

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

Taci și înghite - Rețeta tradițional românească plină de savoare - Cum se prepara Taci și înghite -

Chiftele cu sos de rosii gratinate - Mancarea savuroasa si rapida

Chiftele cu sos de rosii gratinate - Mancarea savuroasa si rapida

Chiftele cu sos de rosii gratinate - Chiftelele: Ceapa verde si usturoiul curatate, le taiati rondel

Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca

Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca

Sarmale in foi de vita de vie reteta traditionala romaneasca - Iata cum se prepara Sarmale in foi de

Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume - Reteta simpla la tigaie

Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume - Reteta simpla la tigaie

Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume - Reteta simpla la tigaie - Cum se prepara Mancar