Tocana sau ceaunata

Reteta culinara Tocana sau ceaunata din categoria Mancaruri cu carne. Cum sa faci Tocana sau ceaunata

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tocana sau ceaunata

 

De fapt nici nu stiu daca e tocanita, stiu doar ca este „leguma” mea preferata, carnea de porc si legumele din gradina mea. Așa că pot să-i spun că este o tocană bio, deși mă enervează chestia asta bio. Atâta timp cât această planetă este super poluată, nu mai poți pretinde că ceva este 100% organic, dar asta e altă discuție, punem organic și hamei și preț. În fine, nu aceasta este „tema” rețetei, era vorba doar de satisfacția de a culege propriile roade, după ore, zile de muncă și mai ales că a trebuit să testăm noua noastră achiziție, un fel de wok mai mare, mai greu, dar care a făcut o treabă bună. Sunt mândru că sunt bucătar, rețete de suflet.

750 g pulpă de porc 1.270 ceafă de porc 5 morcovi 400 g ceapa rosie 400 g ceapa alba 6 ardei grasi 1 ardei capia roșu (doar unul a fost copt) 1,5 kg roșii usturoi aproximativ 100 g sare piper boia dulce ulei aproximativ 300-400 ml apa

Este o mâncare gătită într-un ceaun wok, la foc de lemne. Intai am pregatit toate ingredientele, am spalat carnea si am taiat-o cubulete mai mici, adica bucatile decente, apoi am spalat legumele, le-am curatat si le-am taiat. Am tăiat ceapa solzi, ardeiul cubulețe mai mari, morcovul rondele, roșiile bucăți mai mari și usturoiul în jumătate. Am incalzit bine sunca wok, am adaugat 200 ml ulei si am calit bucatile de carne cam 6-7 minute, le-am scos, am schimbat uleiul si am pus ceapa la calit cu un praf de sare, cand a inceput sa devina sticlos II am adaugat morcovul si ardeiul, am adaugat vreo 300 ml apa, am pus capacul pe batonul de wok si am lasat legumele sa fiarba bine, din cand in cand am amestecat sa nu se lipeasca (si am încă a suferit-o, puțină lipire, așa ca un foc de lemne, cu putin gust de fum). Dupa ce au patruns bine legumele am adaugat carnea si rosiile si am lasat sa fiarba aproximativ 30 de minute, la final am adaugat usturoiul, boia dulce, am ajustat sarea si piperul, am lasat sa fiarba aproximativ 15 minute. La final am presarat patrunjel verde. L-am servit cu mamaliga, muraturi si muraturi. Noroc!

Ingrediente Tocana sau ceaunata

750 g pulpa porc

1,270 ceafa porc

5 morcovi

400 g ceapa rosie

400 g ceapa alba

6 ardei grasi

1 ardei capia rosu ( doar unul era copt)

1,5 kg rosii

usturoi cca 100 g

sare

piper

boia dulce

ulei cca 300-400 ml

apa

Categorii