Tocanita de urzici, cu mamaliguta
Reteta culinara Tocanita de urzici, cu mamaliguta din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Tocanita de urzici, cu mamaliguta
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tocanita de urzici, cu mamaliguta
Primul fel de mâncare preparat cu urzici, anul acesta, a fost această delicioasă tocăniță, cu mămăliguță caldă. Am preparat această tocăniță, la fel cum fac și cu celelalte, cu legumele tăiate grosier, căci nu este supă cremă, nici piure, nici pastă și gustul său a fost excelent. Un motiv să regretăm că s-a terminat prea repede...
INGREDIENTE
Urzicile se curăță cu mare atenție de impurități și se spală bine în 4-5 ape și apoi sub jet.
Se pune o oală cu 3 litri de apă sărată pe foc și când fierbe, se adaugă urzicile.
Cât timp fierb urzicile, se curăță cepele și usturoiul, se spală și se taie grosier.
Se călește mai întâi ceapa în ulei suficient și la foc mic, după care se adaugă și usturoiul feliat.
După ce s-a înmuiat și usturoiul, se adaugă urzicile fierte, scurse de apă și tăiate grosier.
Se călesc legumele la foc mic, înăbușit, cu 100 ml de apă.
Se subțiază făina albă (sau amidonul alimentar) cu 100 ml de apă, se omogenizează, ca să nu rămână cocoloașe și se adaugă în cratiță, când tocănița de urzici a scăzut și este aproape gata.
Se mai lasă tocănița la foc mic, ca să mai scadă lichidul și să se lege, timp de 4-5 minute, amestecând în vas, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
Se condimentează cu; sare, piper și cimbru, după care se ia cratița de pe foc și tocănița se poate servi deja, cu mămăliguță caldă, preparată între timp.
Ingrediente Tocanita de urzici, cu mamaliguta
350 grame de urzici fragede
2 cepe galbene
6 căței de usturoi
ulei de floarea soarelui, pentru călit
sare
piper
cimbru
1 lingură de făină albă/amidon (opțional)
100 ml de apă rece
Pentru servit:
mămăliguță