Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii

Reteta culinara Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii

 

Când eram copil, mama mea obișnuia să ne facă tocăniță, în sos de ceapă și usturoi, din măruntaie  (ficat, pipotă, inimă), de fiecare dată când tâia pui, găină, rață sau gâscă. De obicei ne servea tocănița cu piure de cartofi și murături iar eu și sora mea eram încântați, deoarece ne plăcea foarte mult. De data aceasta m-am gândit să fac o variantă de tocăniță, din pipote și inimi de pui, în sos de roșii, pe care nu am mai făcut-o de ceva vreme. O mâncare gustoasă, rapid și ușor de preparat.

 

INGREDIENTE
1 caserolă cu pipote și inimi de pui (cca 500 g) 1-2 cepe de mărime medie 3-4 căței de usturoi 1-2 roșii (opțional) 500 ml suc de roșii (sau bulion) 1 ardei gras/capia (opțional) sare, după gust piper, după gust boia de ardei dulce, după gust 3-4 linguri ulei 1 lingură rasă făină albă (opțional) 1 crenguță cimbru uscat (sau proaspăt) apă fierbinte

Se curășă și se spală foarte bine pipotele și inimile, se lasă în apă rece cam 15 minute, după care se pun la scurs într-o strecurătoare.

Între timp se curăță ceapa, usturoiul, roșiile și ardeiul și se spală. Se taie ceapa mărunt, la fel și usturoiul, roșiile și ardeiul.

Se toarnă uleiul într-o tigaie și se încinge. Se pune ceapa la prăjit până ce se înmoaie, moment în care se adaugă usturoiul. Se omogenizează, se pun pipotele și se lasă vreo 5 minute, până ce se albește carnea și lasă puțină zeamă. După aceea se adaugă roșiile, ardeiul și sucul de roșii și se completează cu apă fierbinte până ce le acoperă. Eu am pus și o crenguță de cimbru uscat. Se pune capacul și se lasă să fiarbă cam 40-45 de minute, la foc mediu spre mic. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul tigăii și verificăm dacă a fiert carnea. Când a scăzut apa, se condimentează cu sare, piper și boia dulce, după gust. În acest moment, dacă doriți ca sosul să fie ceva mai gros, puteți adăuga o lingură rasă de făină, dizolvată în puțină apă rece și mai lăsați să dea câteva clocote (fără să mai puneți capacul, până ce sosul scade la consistența dorită!) după care opriți focul. Dacă doriți, puteți să puneți orice alte ierburi aromate sau condimente și eventual un cățel sau doi de usturoi pisat, dacă vă place un gust mai intens de usturoi.

Pipotele se pot servi cu mămăliguță caldă sau cu pilaf de orez (eventual pilaf cu ciuperci), cu cartofi natur sau piure și cu murături. Puteți presăra deasupra pătrunjel verde tocat mărunt.

Eu am servit tocănița ornată cu pătrunjel verde tocat mărunt, garnitură de cartofi natur și castraveți murați.

Poftă bună!

Ingrediente Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii

1 caserolă cu pipote și inimi de pui (cca 500 g)

1-2 cepe de mărime medie

3-4 căței de usturoi

1-2 roșii (opțional)

500 ml suc de roșii (sau bulion)

1 ardei gras/capia (opțional)

sare, după gust

piper, după gust

boia de ardei dulce, după gust

3-4 linguri ulei

1 lingură rasă făină albă (opțional)

1 crenguță cimbru uscat (sau proaspăt)

apă fierbinte

Categorii