Tort 13 ianuarie

Reteta culinara Tort 13 ianuarie din categoria Torturi. Cum sa faci Tort 13 ianuarie

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort 13 ianuarie

 

13 ian are o semnificatie aparte pentru mine, nu dau din casa, spun ca azi este despre doua persoane dragi mie. Sa va fie cu sanatate si bucurii Adriana si Cati. La multi ani !

Blat forma silicon 22 cm 4 oua medii 100 g nuca prajita si macinata 100 g zahar tos 40 g faina un praf de sare Sirop 300 ml apa 1 lingura de zahar brun 2 linguri pline cu dulceata de mure Crema de unt 250 g unt cu 82% grasime 170 g lapte condensat Dulceata de mure Frisca 400 ml fsmantana pentru frisca 2-3 lingurite zahar vanilat

Blat : Am separat albusurile de galbenus, albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma ferma, am adaugat 50 g de zahar si am continuat sa mixez cateva minute. Galbenusurile cu un praf de sare le-am mixat cu restul de zahar pana si-au dublat volumul, am incorporat galbenusurile in albus cu miscari lente de jos in sus, la final am incorporat si nuca macinata si faina, tot cu miscari lente de jos in sus. Am folosit o forma de silicon cu diametrul de 22 cm, am uns-o cu ulei si am turnat compozitia in forma. Am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade. Am facut testul scobitorii apoi am scos forma din cuptor si am lasat sa se raceasca blatul pana a doua zi.

Sirop: Am pus la fiert apa cu zaharul, cand a inceput sa clocoteasca am adaugat si dulceata si am mai lasat pe foc 1 min. Am luat de pe foc siropul si l-am lasat sa s eraceasca bine.

Crema: Untul l-am lasat la temperatura acmerei sa se inmoaie, apoi l-am mixat pana am obtinut un unt spumos, am adaugat laptele condensat, putin cate putin si am omogenizat bine.

Frisca : Smantana pentru frisca, rece de la frigider, am mixat-o cu zaharul vanilat pana am obtinut o frisca ferma, numai buna de imbracat si ornat tortul.

 Asamblare : Blatul racit bine l-am taiat in doua parti. Am asezat baza si am insiropat-o bine, am intins crema de unt, mai putin cateva linguri pe care le-am oprit pentru ornat. Peste crema intinsa am intins un strat de dulceata de mure, apoi am asezat a doua parte de blat bine insiropata. Am imbracat tortul cu firsca si l-am ornat cu crema raamsa si cu frisca.

Ingrediente Tort 13 ianuarie

Blat forma silicon 22 cm

4 oua medii

100 g nuca prajita si macinata

100 g zahar tos

40 g faina

un praf de sare

Sirop

300 ml apa

1 lingura de zahar brun

2 linguri pline cu dulceata de mure

Crema de unt

250 g unt cu 82% grasime

170 g lapte condensat

Dulceata de mure

Frisca

400 ml fsmantana pentru frisca

2-3 lingurite zahar vanilat

Categorii