Tort 18 ani - Paul

Reteta culinara Tort 18 ani - Paul din categoria Torturi. Cum sa faci Tort 18 ani - Paul

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort 18 ani - Paul

 

Nepotul meu cel mic a intrat si el in randul majorilor pe 11 februarie, asa ca a trebuit sa prestez un tort, diplomat ca ala ii place, doar ca provocarea pe care-mi-am dat-o singura a fost sa-i fac un tort care sa simbolizeze ce-i 18 ani impliniti. Tortul in sine nu este deloc complicat, a fost mai multa munca sa-mi iasa 18 asta buclucas. M-am ajutat de doua forme de tort rotunde si una dreptunghiulara, forme cu pereti detasabili. La multi ani, Paul ! succes pe taramul adultilor.

3 Foi pentru blaturi x3 ( cantitatile sunt pentru o foaie ) 4 oua mari 130 g zahar 120 g faina 60 g cacao 40 g unt 82% grasime un praf de sare Crema 12 galbenusuri de la oua mari 400 g zahar 1,250 ml lapte 3,5% grasime 50 g gelatina 800 ml smantana pentru frisca 36% grasime fructe din compot, cocktail de fructe, piersici, ananan, papaya, mango, cirese, struguri etc, aici n-am gramaj am pus cat am considerat eu ca e suficient nici prea multe nici prea putine Decor felii de piersica, cirese Paillete Feuilletine sau biscuit frantuzesc crocant si sfaramitat frisca batuta

Foile : Am folosit tava aragazului 35/25 cm. Ouale cu un praf de sare si zaharul le-am mixat pana si-au dublat volumul. Untul l-am topit si l-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei. Am incorporat faina si cacao, separat am luat o lingura din amestec si l-am incorporat in untul topit si racit, apoi am transferat totul in amestecul initial. Am intins amestecul obtinut in tava aragazului tapetata cu hartie de copt. Am preincalzit cuptorul la 180 grade si am copt foaia cca 15-16 min. Am procedat la fel de inca doua ori. Foile obtinute le-am lasat sa se raceasca apoi am decupat 6 foi rotunde , 3 cu diametru de 14 cm, 3 cu diametrul de 17 cm si 3 foi dreptunghiulare lungime forma 31 cm.

Crema : Am pus la hidratat gelatina in apa rece. Samntana pentru frisca am mixat-o pana am obtinut o frisca ferma. Galbenusurile impreuna cu zaharul le-am mixat bine , apoi am adaugat laptele caldut. Am asezat vasul pe baie de abur si am amestecat continuu pana a inceput sa se lege ca o budinca mai subtire ca si consistenta. Am tras vasul de pe foc, am adaugat gelatina hidratata si am amestecat energic sa se incorporeze bine, am lasat sa se raceasca, sa scada temperatura sub 30 grade, apoi am adaugat fructele taiate marunt, dupa care am incorporat frisca batuta, am oprit un pic de frisca pentru a decora. Apoi mi-am pregatit formele, le-am adaugat folie acetata pe peretii detasabili. Am scufundat blaturile in siropul de la compot, le-am lasat cateva min sa traga din sirop. Am asezat in fiecare forma primul blat, am pus un strat generos de crema, am bagat formele la frigider pentru cca 10 min, cat sa se lege un pic crema sa pot aseza al doilea blat. Am scos formele din frigider am asezat al doilea blat, am turnat un strat de crema, am dat din nou la frigider pt.10 min dupa care am asezat al treilea blat si restul de crema .Ultimul strat este crema, strat pe care l-am ornat cu felii de piersica. Am dat formele la frigider pana a doua zi. A doua zi le-am scos din forme, am detasat folia acetata, am imbracat torturile cu biscuite sfaramitat, am asezat pe un platou ( improvizat) cele 3 torturi in asa fel sa formez cifra 18, am ornat pe margini cu frisca oprita.

Ingrediente Tort 18 ani - Paul

3 Foi pentru blaturi x3 ( cantitatile sunt pentru o foaie )

4 oua mari

130 g zahar

120 g faina

60 g cacao

40 g unt 82% grasime

un praf de sare

Crema

12 galbenusuri de la oua mari

400 g zahar

1,250 ml lapte 3,5% grasime

50 g gelatina

800 ml smantana pentru frisca 36% grasime

fructe din compot, cocktail de fructe, piersici, ananan, papaya, mango, cirese, struguri etc, aici n-am gramaj am pus cat am considerat eu ca e suficient nici prea multe nici prea putine

Decor

felii de piersica, cirese

Paillete Feuilletine sau biscuit frantuzesc crocant si sfaramitat

frisca batuta

Categorii