Tort de ciocolata tuxedo
Acest tort se numeste ” Tuxedo” deoarece este alb si negru exact ca un “Tuxedo” (in romana = smocking). Este foarte ciocolatos (a se vedea ingredientele), foarte decadent si divin de bun! Va avertizez totusi, ca are multa ciocolata si, pentru cei bolnavi cu inima, nu prea este recomandat :-) . Blatul este extrem de simplu de facut si extrem de bun, umed, potrivit de dulce (as putea spune chiar perfect), moale, nu trebuie insiropat si are o culoare superba…
Instructiuni de preparare Tort de ciocolata tuxedo
Blat: Preincalzim cuptorul la 160ºC. Ingredientele uscate (faina, zaharul, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul) le vom cerne si le punem impreuna intr-un castron separat apoi le amestecam cu un tel sau cu o lingura ca sa se amestece bine. Daca avem robot de bucatarie, le putem pune direct in vasul acestuia si mixam cateva secunde. Ingredientele lichide (inclusiv ouale)le punem in alt vas si le turnam peste cele uscate apoi mixam bine pana la incorporare. Tapetam 2 tavi de tort cu foaie de copt si turnam jumatate din compozitie in fiecare. Introducem in cuptor si coacem aprox. 35 – 40 min, pana trec testul scobitorii. Se scot usor din forme, dupa ce s-au racit cca 15 min. apoi le punem pe un gratar sa se raceasca in totalitate. Este obligatoriu sa coacem 2 blaturi, nu unul, deoarece este foarte greu de taiat! Daca nu aveti 2 forme de tort, atunci le veti coace separat!
Crema ganache neagra: Punem frisca lichida intr-o craticioara de inox si o punem la incalzit la foc mic. Cand s-a infierbantat, punem ciocolata rupta bucatele si lasam 1 minut sa se odihneasca, apoi amestecam cu telul pana cand devine o crema omogena si lucioasa. Bagam recipientul cu crema la congelator pentru aprox. 15 min. Dupa ce s-a racit, batem crema cu un mixer electric pana devine pufoasa si se deschide la culoare.
Crema ganache alba si crema ganache pentru imbracat tortul: Vom urmari acelasi procedeu ca si la crema ganache neagra! Daca vreti, puteti sa faceti o singura crema ganache neagra, dar pastrati cam un sfert pentru acoperit tortul.
Asamblare tort: Punem primul blat pe un platou pentru torturi, intindem crema ganache neagra si nivelam. Daca vi se pare moale, bagati tortul la frigider cca. 30 min. Peste crema ganache neagra vom pune crema ganache alba, dam iar tortul la frigider, apoi punem cel de-al doilea blat si ornam cu restul de crema ganache ramasa. (tortl trebuie nivelat frumos cu crema) Introducem tortul la frigider pana pregatim glazura.
Glazura: Pentru glazura, punem frisca la infierbantat, pe foc mic, apoi adaugam ciocolata, lasam 1 minut sa se odihneasca si omogenizam cu un tel pana ciocolata s-a topit. Adaugam si o lingura de miere si amestecam bine. Lasam glazura la racit la temperatura camerei, apoi o turnam peste tort si o lasam sa se scurga bine. Topim si ciocolata alba pe baie de abur sau la microunde (verificata din 15 in 15 secunde) si o turnam din loc in loc peste glazura. Cu ajutorul unei scobitori vom intinde ciocolata alba in forme circulare prin glazura de ciocolata neagra pentru a crea acel efect, frumos, irizat.
Cand taiem tortul, neaparat vom introduce lama cutitului in apa fierbinte pentru cateva secunde, altfel tortul nu se va taia perfect, crema se va lipi de lama cutitului iar blatul va parea sfaramicios! Modul de preparare nu este deloc dificil, dimpotriva, cremele se fac toate la fel, cat si glazura. Singurul inconvenient este timpul de asteptare pana se racesc cremele ca sa putem asambla tortul. Dar merita incercat, este cel mai bun tort de ciocolata pe care l-am mancat pana acum. Cu mana pe inima! Pofta buna!
Ingrediente Tort de ciocolata tuxedo
Pentru o forma cu diametrul de 24cm
Blaturi:
250 gr faina
80 gr cacao
400 gr zahar
2 oua mari
1 lingurita praf de copt
2 lingurite bicarbonat de sodiu
125 ml ulei
250 ml lapte batut sau iaurt
125 ml cafea proaspata
Crema ganache neagra:
200 gr ciocolata amaruie (55%cacao)
200 ml frisca lichida
Crema ganache alba:
200 gr ciocolata alba
200 ml frisca lichida
Crema ganache pentru imbracat tortul:
125 gr ciocolata cu lapte (sau amaruie)
50 gr ciocolata alba (optional)
175 ml frisca lichida
Glazura:
100 gr ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
1 lingura miere