Tort de Sf.Gheorghe
Reteta culinara Tort de Sf.Gheorghe din categoria Torturi. Cum sa faci Tort de Sf.Gheorghe
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort de Sf.Gheorghe
La multi ani, finu ! La multi ani, nasu ! La multi ani tuturor sarbatoritilor de Sf. Gheorghe !
Blat forma silicon 26 cm 10 oua medii 10 linguri zahar 10 linguri nuca prajita si macinata 5 linguri ulei 5 linguri pline cu faina un praf de sare Sirop peltea de mere si pere diluata cu apa Crema de unt cu fondant 300 g unt cu 82% grasime 300 g fondant alb Crema de ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao 350 g ciocolata neagra Callebaut 350 g smantana pentru frisca cu 36% grasime Sos de zmeura zmeura congelata cu 2-3 lingurite de zahar Pt. decor ciocolata neagra topitaBlat : Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul cca 2 min, apoi am incorporat galbenusurile in bezea, amestecand cu miscari lente de jos in sus. La final am incorporat faina si nuca macinata, amestecand tot cu miscari lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu ulei si am pus compozitia in forma. Am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 40 min sau pana se desprinde de marginea formei si trece testul scobitorii. Am lasat blatul sa se raceasca bine pana a doua zi.
Sirop : N-am vrut sa fac un sirop clasic asa ca am luat borcanul cu peltea, am pus cateva lingurite intr-o cana si am diluat cu apa, gata siropul.
Sos de zmeura : Zmeura congelata impreuna cu zafarul le-am pus intr-o craticioara si le-am pus la fiert, sa dea in 2-3 clocote, apoi am lasat sa se raceasca.
Crema de unt cu fondant : Untul la temperatura camerei l-am mixat bine pana a devenit spumos. Separat am pus pe baie de abur fondantul sa se incalzeasca. Apoi am luat cate putin fondant ( l-am lasat cateva minute sa se tempereze, sa nu fie foarte fierbinte si sa topeasca untul) si l-am incorporat in untul moale, am procedat asa pana am terminat tot fondantul de incorporat. Am lasat crema sa stea la temperatura camerei.
Crema de ciocolata neagra : Am facut-o seara cand am facut si blatu, ca sa stea la frigider peste noapte. Intr-un castron de inox am pus ciocolata si smantana pentru frisca, am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida, smantana nu trebuie sa atinga punctul de fierbere. Am lasat cca 30 min sa se mai raceasca crema, apoi am bagat castronul la frigider pana a doua zi. A doua zi am scos din frigider si am mixat cateva min pana am obtinut o crema spumoasa.
Asamblare : Blatul racit bine l-am sectionat in 3 parti, am asezat prima parte pe un platou si am insiropat bine, am asezat crema de unt in centru si am intins-o intr-un cerc, pe langa cercul de crema de unt am facut un cerc de sos de zmeura, apoi am intins crema de ciocolata si am asezat a doua parte de blat pe care am insiropat-o bine. Peste blat am pus in mijloc crema de cicolata negra si am intins un cerc, in jurul cercului am intins sos de zmeura si apoi crema de unt, peste care am pus ultimul blat insiropat. Am imbracat tortul cu crema de ciocolata, am decorat cu crema de unt si ciocolata topita.
Ingrediente Tort de Sf.Gheorghe
Blat forma silicon 26 cm
10 oua medii
10 linguri zahar
10 linguri nuca prajita si macinata
5 linguri ulei
5 linguri pline cu faina
un praf de sare
Sirop
peltea de mere si pere diluata cu apa
Crema de unt cu fondant
300 g unt cu 82% grasime
300 g fondant alb
Crema de ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao
350 g ciocolata neagra Callebaut
350 g smantana pentru frisca cu 36% grasime
Sos de zmeura
zmeura congelata cu 2-3 lingurite de zahar
Pt. decor
ciocolata neagra topita