Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii

Reteta culinara din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii

 

Toamna, când frunzele de viță de vie nu mai sunt bune iar varza încă nu s-a murat, delicioasele sarmale pot fi învelite și în foi de varză dulce, care se găsește din belșug. Pentru ca să putem rula sarmalele, frunzele de varză dulce trebuie opărite în prealabil, în apă fierbinte cu sare. Sarmalele au la bază carnea tocată amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită, de regulă, în foi de varză (proaspătă sau murată), de viță de vie, hrean sau ștevie etc. în formă de rulou. Dacă dorim ca sarmalele să fie de post, înlocuim carnea din umplutură cu ciuperci, soia, legume tocate și eventual păsat de porumb (crupe) în loc de orez. Cele cu păsat de porumb și hribi (uscați pe lespede, în cuptorul de pâine), sunt preferatele mele, de când eram copil. Erau specialitatea bunicii mele din partea mamei. Din ingredientele de mai jos au rezultat 30 sarmale, ceva mai mari, deoarece am tăiat frunzele de varză, doar în două bucăți. Rețetă românească.

Ingrediente Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii

1 varză proaspătă, mare (de aprox. 1,5-2 kg)

650-700 g carne tocată de porc, mai grasă (sau amestec porc și vită)

2 cepe mari

1/2 l suc de roșii, din cămara proprie - pentru fiert sarmalele

1 pahar cu orez

2 linguri pastă de roșii (suc de roșii sau 2 roșii proaspete, medii) - pentru compoziție

3-4 linguri ulei de floarea soarelui

sare de bucătărie

piper măcinat

boia de ardei dulce

Categorii

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo - Reteta gustoasa si usoara

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo - Reteta gustoasa si usoara

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo - Reteta gustoasa si usoara - Cum se prepara aceasta Mancare

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo

Reteta culinara Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo din categoria Mancaruri cu carne. Specific Ro

Pulpa de miel confiata 3 ore cu unt de usturoi

Pulpa de miel confiata 3 ore cu unt de usturoi

Pulpa de miel confiata 3 ore cu unt de usturoi - Decongelati untul de usturoi sau pregatiti-l proasp

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional - Cum se prepara acesti Cartofi țăr

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica - Cu

Reteta Burger de casa, un pranz perfect pentru intreaga familie

Reteta Burger de casa, un pranz perfect pentru intreaga familie

Burger de casa - Pas 1. Carnea tocata o amestecam cu o lingurita de ketchup, una de mustar, sare si

Parjoale moldovenesti pufoase, reteta de chiftele suculente si gustoase

Parjoale moldovenesti pufoase, reteta de chiftele suculente si gustoase

Parjoale moldovenesti pufoase - Cateva felii de paine sau o chifla vechi de 2 zile sau mai mult se p

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

Taci și înghite - Rețeta tradițional românească plină de savoare - Cum se prepara Taci și înghite -