Tort krantz
Reteta este data de cineva din familie, este o reteta mai veche, cred ca are vreo 50 de ani, deci blatul nu este numai din albusuri iar crema este cu oua intregi. Poate vreodata am sa incerc si cealalata varianta :-) . Este un tort foarte satios, crema este cu mult unt (ca asa e Krantzul) dar parerea mea este ca se poate face si cu o crema de vanilie in care putem pune nucile caramelizate, va fi mai usor. Eu o sa va dau reteta exact cum am primit-o!
Instructiuni de preparare Tort krantz
Blat: Se bate albusul de la 8 oua si se adauga pe rand 160 gr zahar tos. Cand e spuma bine batuta se adauga cele 8 galbenusuri pe rand, mixand bine dupa fiecare apoi se incorporeaza nucile macinate si apoi faina cu ajutorul unui tel sau o paleta de silicon. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (20/30cm dimensiune) si se coace la foc potrivit pana trece testul scobitorii, aprox. 20 min.
Crema: Cele 4 oua intregi se mixeaza bine cu 200 gr zahar tos pana se albesc apoi se adauga laptele si se fierb pe abur pana se ingroasa (imbraca lingura) amestecand continuu (cam 20 min.). Se lasa sa se raceasca apoi se adauga 300 gr unt frecat spumos.
Crocantul: 150 gr zahar tos se caramelizeaza intr-o tigaie teflonata (sau inox) apoi adaugam nucile taiate marunt. Se amesteca bine si se rastoarna pe o foaie de copt in strat subtire si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit se piseaza si apoi se cerne. Cele marunte se pun in crema iar cu restul se stropeste tortul.
Asamblare: Blatul se taie in doua, se aseaza pe un platou si se pune jumatate din crema la mijloc apoi restul de crema il punem deasupra. Ornam cu restul de crocant si putem servi imediat! Pofta buna!
Ingrediente Tort krantz
Blat:
8 oua
160 gr zahar
100 gr nuci macinate
100 gr faina
Crema:
4 oua intregi
200 gr zahar
100 ml lapte
1 plic zahar vanilat
300 gr unt la temperatura camerei
Crocant de nuci:
150 gr zahar
150 gr nuci