Varza calita, cu carnat afumat
Reteta culinara din categoria Mancaruri de legume. Specific Romania. Cum sa faci Varza calita, cu carnat afumat
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Varza calita, cu carnat afumat
Varză călită este o mâncare simplă și gustoasă, în diverse variante: varză călită cu sau fără carne, varză călită cu afumătură sau cu cârnat proaspăt sau afumat. Aportul de proteine din varza călită e carnea proaspătă sau afumată. Când golesc butoiul cu varză, de obicei pun 2-3 varze, în pungi de plastic, la congelator! I-a venit rândul așa că m-am decis să fac varză călită cu cârnat! Există o firmă zonală care comercializează produse din carne de porc, de o calitate foarte bună, printre altele și „cârnat la metru”!
Ingrediente Varza calita, cu carnat afumat
1 varză murată (sau 1 varză proaspătă de 1,5-2 kg)
1-2 roșii de mărime medie
2 cepe mari (sau 3-4 cepe mici galbene și/sau roșii)
sare după gust
piper după gust
boia de ardei dulce, după gust
250 ml suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion/pastă de roșii
100-150 ml ulei de floarea soarelui
cârnat afumat sau proaspăt (cca 350-400 g)
pătrunjel verde, tocat
1-2 foi de dafin (opțional)
cimbru uscat sau proaspăt (opțional)