Vinete la cuptor, cu garnitura de orez si legume

Timp de preparare o ora si 45 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Vinete la cuptor, cu garnitura de orez si legume

Este o mancare de sezon cu legume proaspete, ce contine o multime de vitamine, minerale, proteine, carbohidrati pe care organismul nostru nu le poate produce singur, de aceea trebuie sa le administram prin intermediul alimentatiei. Vinetele la cuptor sunt delicioase si este o reteta usor de preparat, dar care necesita putin timp. Mai intai ne ocupam de vinete. Dupa ce le-am spalat, le vom curata de coaja, dar nu in totalitate, ci in fasii, una curatata (alba) si alta fasie cu coaja (ca sa intelegeti mai bine urmariti si pozele postate la etapele de lucru). Dupa ce le-am curatat, le vom presara cu putina sare si le lasam sa se scurga de sucul lor amarui, timp de 15 minute. Dupa ce s-a scurs tot lichidul,le uscam in prosoape de hartie, le ungem cu ulei de masline pe ambele parti, apoi le punem intr-o tava cu peretii mai inalti si le dam la cuptor timp de 10-15 minute, pana isi schimba culoarea. Intre timp vom cali ceapa tocata in uleiul de masline, iar dupa ce a devenit sticloasa, vom adauga carnea si invartim pana se desface complet. Dupa ce aproape s-a gatit, adaugam rosiile taiate cubulete, pasta de rosii, patrunjelul tocat, sumaq- ul, nucsoara si asezonam dupa gust. Scoatem vinetele de la cuptor si le umplem pe fiecare cu umplutura de carne, iar printre ele turnam sosul format din ingredientele de mai sus si daca a mai ramas din umplutura, o putem adauga la sos. Deasupra se presara mozzarella si le vom da la cuptorul incins, la temperatura de 180 de grade Cm timp de 25-30 minute, pana cand se rumenesc si capata o culoare placuta. Se servesc cu o garnitura de orez fie bob cu bob, pe care eu il gatesc de obicei cu fidea, sau orez basmati cu legume. Eu am facut o garnitura de orez basmati cu legume, morcov, mazare, porumb si stafide. Orezul se spala in 2-3 ape, apoi se pune la inmuiat timp de 15 minute. Intre timp punem toate legumele la calit la foc mic intr-o cratita de teflon in care a fost incins uleiul de masline si se vor lasa pana cand isi schimba culoarea. Dupa ce s-a inmuiat orezul, se strecoara de apa si se pune la calit peste legume si se lasa 2 minute amestecandu-se cu o lingura de lemn, apoi se adauga, sarea, piperul alb, tumericul, stafidele ,vegeta si vom turna apa clocotita lasandu-se la fiert la foc mic. Daca aveti la dispozitie, puteti pune sub cratita o tablita ca sa nu fie flacara prea mare. Cu cat focul este mai mic cu atat orezul va iesi perfect! Orezul se gateste destul de repede in maxim 15-20 minute. Cantitatea de apa necesara pentru orezul basmati, pe care o folosesc eu este: la fiecare pahar de orez inmuiat pun un pahar si un sfert de apa fiarta. Daca orezul a fost pus la inmuiat o perioada mai mare de timp, va trebui sa micsorati cantitatea de apa. Nu amestecati in orez decat la inceput cand se pune apa si a inceput sa fiarba orezul, dupa aceea il lasati pana se gateste. Garnitura de orez se pregateste atunci cand am dat tava cu vinete la cuptor, in felul acesta se vor gati odata si putem servi masa. In afara de garnitura de orez, noi am mai servit muraturi si cruditati, sau o salata de castraveti cu iaurt. Voi puteti servi cu orice doriti, dupa preferintele fiecaruia. Este o mancare satioasa si foarte delicioasa! Va doresc pofta buna! Specific: Iordania

Ingrediente Vinete la cuptor, cu garnitura de orez si legume

-3 vinete mijlocii sau 2 mai mari

-200 g mozzarella

Umplutura:

-600 g carne tocata de vita

-50 ml ulei masline

-2 cepe mari tocate marunt

-1 rosie mare taiata cuburi

-2 linguri pasta de rosii

-1 legatura mica patrunjel tocat marunt

-1/2 lingurita sumaq

-1/4 lingurita nucsoara

-sare

-piper

Sos:

-200 ml sos de rosii

- 1/2 pahar apa

- 3 catei usturoi pisati

-1 lingura vegeta sau mirodenia

-1 lingura pasta rosii

-sare

-piper

Garnitura de orez cu legume

-350 g orez basmati

-2 morcovi taiati cuburi mici

-150 g mazare proaspata sau congelata

-150 g boabe porumb fiert

-50 g stafide aurii

-30 ml ulei masline

-1 lingura vegeta sau mirodenia

-1/4 lingurita curcuma sau tumeric

-1/4 lingurita piper alb

-sare

-apa fiarta

Categorii